În ce caz poți fi suspectat de coronavirus în avion și ce pași va trebui să urmezi 

airportv
Foto:foto simbol/ hurriyetdailynews.com

Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova a emis o Circulară pentru toți agenții aeronautici, în scopul prevenirii răspândirii infecțiilor respiratorii acute de geneză virală (Coronavirus 2019-nCoV). Unul dintre capitole se referă la pasageri, mai exact explică în ce caz aceștia pot fi suspectați de virus și ce măsuri se întreprind.

Poate fi suspectată infecția cu Coronavirus de tip nou (2019-nCoV) la persoana care manifestă următoarele simptome:

# aparenţă nesănătoasă;
# febră (38 °C sau mau înaltă);
# tuse continuă;
# dificultăți de respirație.

În aceste cazuri, membrii aeronavei sunt obligați să ia măsurile prezentate în continuare.

1) Întrebați călătorul bolnav unde a călătorit în ultimele 14 zile și dacă el/ea a locuit în aceeași gospodărie sau a avut contact cu o persoană bolnavă cu o boală transmisibilă.

2) În cazul în care poate fi contactat serviciul medical de la sol, contactați-l imediat și/sau adresați-vă pentru asistență medicală la bord (conform politicilor companiei aeriene).

3) În cazul când asistența medicală de la sol și/sau un specialist în domeniul medicinei este prezent la bordul aeronavei, echipajul va urma recomandările medicale corespunzătoare.

4) În cazul în care asistența medicală nu este disponibilă și dacă este posibil, încercați să mutați cu locul pasagerii adiacenți, lăsând un spațiu de doi metri între pasagerul bolnav și ceilalți pasageri. Dacă nu sunt disponibile locuri, luați în considerare punerea la dispoziția pasagerilor adiacenți a Echipamentului individual de protecție (PPE) din Trusa profilactică universală (UPK).

5) Se va desemna un membru al echipajului de cabină pentru îngrijirea bolnavului, de preferință același membru care a deservit anterior pasagerul respectiv. Pot fi necesari mai mulţi membri ai echipajului de cabină pentru acordarea asistenței suplimentare.

6) Se va asigura, după posibilitate, un grup sanitar separat pentru îngrijirea pasagerului bolnav. Dacă nu este posibil, se prelucrează toate suprafețele de uz comun ale grupului(grupurilor) sanitar(e) (robinetul, mânerele, capacul lăzii de gunoi și capacul WC-ului) cu apă și săpun sau alt dezinfectant disponibil, în urma utilizării acestora de către pasagerul bolnav.

7) Dacă pasagerul bolnav tușește și/sau strănută, acesta va fi rugat să aplice eticheta de respirație:
a) i se vor pune la dispoziţie şerveţele de bumbac pentru a acoperi gura şi nasul când va tuşi sau strănuta;
b) sfătuiți pasagerul bolnav să practice igiena corectă a mâinilor. Dacă mâinile devin murdare vizibil, vor fi spălate cu apă şi săpun;
c) puneți la dispoziția pasagerului un pachet pentru rău de aer pentru colectarea sigură a șerveţelelor folosite.

8) Dacă pasagerul tușește sau strănută, acesta va fi rugat să aplice masca de unică folosinţă. Imediat ce devine umedă, va fi înlocuită cu una nouă. Aceste măști nu pot fi reutilizate și vor fi depozitate, după utilizare, în siguranță într-o sacoşă pentru protecţie împotriva pericolelor biologice (biohazard) sau echivalentul acesteia. După atingerea măștii folosite (de exemplu, pentru eliminare), se va efectua igiena imediată corespunzătoare a mâinilor.

9) În cazul în care pasagerul bolnav nu poate purta mască de unică folosinţă sau o refuză, membrii echipajului de cabină desemnaţi sau orice persoană aflată în contact strâns (mai puțin de un metru) cu persoana bolnavă, vor purta măști de unică folosință. Compania aeriană se va asigura că membrii echipajului de cabină dețin o pregătire adecvată în utilizarea măștilor de unică folosință, pentru a se asigura că riscul de infectare nu crește (de exemplu, prin contactul cu mâna sau cu ajustarea măștii mai frecvente sau prin punerea și scoaterea repetată a acestora).

10) În cazul în care este necesară atingerea pasagerului bolnav (fie masca/hainele contaminate etc.) și/sau dacă există riscul unui contact direct cu secrețiile umane, membrul echipajului de cabină desemnat va purta Echipamentul individual de protecție (PPE) care se află în Trusa profilactică universală (UPK). UPK nu va înlocui igiena corespunzătoare a mâinilor*. PPE din UPK va fi scos cu grijă, în conformitate cu procedurile cuprinse în programul de instruire și depozitate în conformitate cu punctul 11), iar mâinile vor fi spălate cu apă și săpun. Dacă mâinile nu sunt murdare vizibil, se recomandă folosirea șervețelelor igienice umede pe bază de alcool.

11) Articolele murdare (șervețele folosite, măști de față, mască și tub de oxigen, lenjerie, perne, pături, articole din buzunarul fotoliului pentru pasageri etc.) vor fi depozitate într-o sacoşă pentru protecţie împotriva pericolelor biologice (biohazard). În cazul lipsei unei astfel de măști, se va utiliza o sacoşă de polietilenă intactă, care va fi sigilată și etichetată „pericol bio” („biohazard”).

12) Persoanele care însoţesc pasagerul bolnav (soţia/soț, copiii, prietenii etc.) vor fi întrebaţi dacă manifestă toate sau unele din simptoamele similare cu cele ale bolnavului.

13) Se va asigura că bagajele de mână ale pasagerului bolnav îl însoțesc și se conformează cerințelor autorităților de sănătate publică.

14) Cât de curând posibil, comandatul aeronavei va fi informat despre situaţia creată, deoarece acesta este obligat să raporteze cazul de suspiciune/boală controlorului de trafic aerian la punctul de destinație, înainte de sosire şi să solicite asistența medicală la bordul aeronavei după aterizare. De asemenea, comandatul aeronavei va fi notificat să transmită informația despre contaminare aeroportului de destinație din Republica Moldova, unde Agenția națională pentru sănătate publică va aplica proceduri specifice de curățare și dezinfectare, după caz.

15) În cazul în care serviciul medical de la sol, sau Agenția națională pentru sănătate publică nu prevede altfel, pasagerii care au stat cu două rânduri în spatele şi în faţa pasagerului bolnav şi membrii echipajului de cabină care au îngrijit bolnavul vor completa o fișă de informare privind locul de aflare a pasagerului.

Toate punctele emise în circulară le găsiți AICI!

Despre Coronavirus

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care şi-au primit numele de la felul în care arată la microscop: sunt sferice, iar membranele lor sunt acoperite cu ţepi ce formează un fel de coroană.

Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii. Unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune.

Infecţiile cu coronavirus pot avea o gamă largă de simptome, inclusiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cazurile severe pot provoca pneumonie, sindrom acut respirator sever, insuficienţă renală şi deces.

La fel ca alte tipuri de virusuri, noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de o persoană infectată atunci când strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor şi balustradele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente