(foto) „În vizită la copilăria mea sovietică, peste 30 de ani.” O moldoveancă a scris pentru CNN un reportaj despre revenirea acasă

collage

De când se ține minte, încerca să le explice oamenilor de unde vine. Americanii cunosc despre Uniunea Sovietică, dar au o vagă imagine despre toate țările care intrau în componența acesteia. Elina Fuhrman a emigrat din Moldova în 1989, iar acum, după 30 de ani, a revenit acasă și povestește despre schimbările pe care le-a văzut.

Pe măsură ce deceniile treceau, Elina nu era sigură de unde provine. Țara în care s-a născut cu greu o găsești pe hartă, iar faptul că nimeni din jurul ei nu cunoștea despre Moldova, o făcea să se simtă fără adăpost.

„America era casa mea. Mi-am petrecut toată viața de adult în Statele Unite. M-am căsătorit aici, mi-am crescut fiicele și mi-am trăit visul american. Totuși, o bucată din mine lipsea întotdeauna și nu știam unde să o găsesc.”

Lucrurile s-au schimbat în 2019, când a primit un mesaj de la colegii de liceu. Aceștia o informau despre o întâlnire cu absolvenții. Elina a hotărât să accepte provocarea și să se reîntoarcă în țara din care a fugit acum 30 de ani și despre care afla noutăți doar din știri.

Arestată pentru că a vrut să vândă o fustă din denim

Acum, la 50 de ani, Elina își amintește cum a plecat în Statele Unite, lăsându-și părinții și toată viața de până la 20 de ani în limitele graniței dintre Prut și Nistru. „A fost imediat după căderea Zidului Berlinului. Aveam 20 de ani, 61 de dolari în buzunar, o valiză mică și o dorință mare de a fi liberă.”

Catalizatorul emigrării tinerei de atunci a fost arestarea pentru încercarea de a vinde o fustă din denim. „Știam că este ilegal să vând ceva în afara magazinelor deținute de guvern și, dacă eram prinsă, puteam face închisoare pentru speculații. Dar aveam nevoie de bani pentru mâncare și speram să nu fiu pedepsită, dar milițienii care m-au interogat o zi întreagă mi-au promis că-mi vor strica viața. Asta m-a speriat foarte mult.”

A eliberat-o o mită și, pe atunci, instinctiv a știut că trebuie să găsească o ieșire. A înțeles că odată ce trece de Cortina de Fier nu va mai avea posibilitatea de a se întoarce și asta a fost cea mai îndrăzneață decizie pe care a luat-o vreodată.

„Totul s-a schimbat: alfabetul, banii, steagul, îmbrăcămintea, panourile.

Singurele amintiri din Moldova erau un teanc de fotografii alb-negru. Când avionul a aterizat la Chișinău, anxietatea Elinei a crescut. „«Ești pentru prima oară în Moldova?», m-a întrebat colegul de scaun.”

„Am intrat în oraș direct în îmbrățișările colegilor mei de clasă care au venit să mă salute și temerile mele s-au risipit imediat.”

Chișinăul nu se asemăna cu nimic din ce își amintea. „M-am simțit ca un turist în propria țară. Totul s-a schimbat: alfabetul, banii, steagul, îmbrăcămintea, panourile. Monolitul gri care mi-a fost gravat în minte nu mai este; orașul și oamenii sunt mai colorați. Supermarketurile și buticurile de designer au înlocuit magazinele de stat care vindeau propagandă și uniforme. Peste tot sunt lucrări de construcții, orașul renaște.”


Trecutul sovietic de care își amintește a rămas doar un mod de viață dispărut, o poveste veche sau un film arhivat. „Viața și copilăria de care îmi amintesc nu mai există”, spune Elina pentru CNN.

###

Elina Fuhrman este o jurnalistă, una dintre cele mai bine vândute autoare și activistă pentru bunăstare. Este fondatoarea Soupelina, o companie de produse vegane.

Sursă foto: Elina Fuhrman

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente