Pe 31 octombrie 2019, 1 453 de tineri interesați de oportunitatea unei cariere sau perspective de creștere în domeniul IT au avut ocazia să participe la ICT Career Orientation, cel mai mare eveniment de orientare profesională în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Evenimentul, dedicat tuturor tinerilor și tinerelor care studiază specialități în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în cadrul instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic și nu doar, a avut loc loc în incinta Tekwill.
„În primul rând, este cel de al zecelea astfel de eveniment, în al doilea rând, am avut peste 1 300 de vizitatori, așa ceva nefiind înainte. Din păcate, pentru prima dată a trebuit să refuzăm anumite companii deoarece nu era suficient loc. Cei care vin aici pot, pot, cel puțin, să meargă la un stagiu de practică și, cred eu, mulți dintre ei după asta pot să se angajeze. Multe companii sunt deschise să primească studenți din primii ani de studii, iar ei pot, în paralel și să învețe, și să lucreze ”, a spus Veaceslav Cunev, președinte al ATIC.
Adam Amberg, șeful Secției Dezvoltare și Cooperare, Ambasada Suediei în Chișinău: „Este tipic unei atmosfere cu mulți tineri, care caută diferite contacte și asta de fapt este cum arată de obicei. Credem că este important ca tinerii să lucreze în sectorul IT, care este un sector global și de viitor al economiei. Asta este o modalitate ca ei să-și cunoască viitorii angajatori. Asta este cea mai bună cale de a o face.”
Ediția curentă le oferă tinerilor posibilitatea de a cunoaște, interacționa și stabili conexiuni cu lideri ai industriei IT din Moldova, în cadrul ICT Job Shop. Vizitatorii au putut discuta direct cu potențialii angajatori și afla care sunt condițiile de angajare, ofertele de muncă, oportunitățile de stagiu.
„Astfel de evenimente permit de fapt companiilor din industria IT să discute cu viitorii angajați, să cunoască ce urmează să facă pe parcursul studiilor, să-i selecteze și să-i motiveze ca să aplice pentru un job în cadrul lor. Acest eveniment le permite companiilor să astupe acel «gap», de care orice companie se plânge că absolvenții îl au în pregătirea profesională”, a declarat Viorel Bostan, rector UTM.
Lia Plămădeală, Orange Systems: „În fiecare an sunt surprinsă de cât de curioși sunt tinerii care vin la acest eveniment. E un eveniment care adună lume bună, tineri care sunt curioși și care ne-au asaltat de dimineață cu diferite întrebări despre ce facem aici, ce opțiuni avem, ce oportunități. Așa că ne bucură să le vedem potențialul la ora actuală. Tinerii au un bagaj de cunoștințe foarte variat. Noi venim cu partea practică cu care îi ajutăm și le oferim și mentori care să-i învețe câte un pic din abilitățile practice care se folosesc în companii.”
Corina Betu, Amdaris: „Noi le oferim un internship, un program intens de trei luni cu o ulterioară angajare 46 musca 0052. Suntem în top 10 angajatori din Moldova pentru al doilea an consecutiv. Avem multe facilități pe care putem să le oferim.”
Reprezentanții companiilor le mai recomandă tinerilor să combine, dacă au posibilitate, studiile cu un job part-time sau un internship.
„Endava, chiar dacă propune acest program de internship, în niciun caz nu încurajează studenții să lase universitatea/colegiul și să vină la companie. Chiar îi îndemnăm să-și continue studiile, fiindcă statistica și viața de zi cu zi ne arată că oamenii care au în spate o universitate, și nu contează facultate absolvită, au o cultură”, a spus Veronica Andriaș, reprezentanta companiei Endava.
„Pe lângă faptul că ei dezvoltă aplicații, ei de fapt au posibilitatea și de a veni cu o prezentare, să prezinte un produs, să vină cu un demo, să vadă cum se lucrează într-o companie IT, iar la final, cei care se manifestă cel mai bine, primesc și oferte de angajare”, a declarat Alina Scutaru de la compania ISD.
Ștefănița Ciutac a spus că ea a început să lucreze într-un intership la Noction, care a durat trei luni, după care a fost angajată oficial. Este studentă în anul II la UTM. „Eu lucrez câte șase ore pe zi. Este un orar destul de specific, iar în cazul în care nu suplinesc orele în ziua respectivă, pot veni în altă zi. Acest lucru îmi permite să combin jobul cu universitatea și alte activități. Noction oferă internship în QA și Engineering. E un internship plătit și durează trei luni”, a spus aceasta.
Studenții au fost îndemnați să profite la maximum de receptivitatea companiilor, să vină cu un număr cât mai mare de întrebări și să afle toate răspunsurile care ar putea să îi ajute să își mărească șansele de a obține joburi pe măsura așteptărilor.
ICT Career Orientation este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei în cadrul Proiectului „Tekwill”. Evenimentul este organizat anual începând cu 2010 și are drept scop motivarea și ghidarea tinerilor spre cunoașterea și valorificarea oportunităților de angajare, dezvoltare și avansare profesională în domeniul TIC.