Ziua de întâi decembrie este marcată ca fiind Ziua Națională a României. Asta după ce Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.
Până în prezent, această zi are o semnificație aparte și o valoare istorică. Cu acest prilej, politicienii noștri nu ezită să vină cu cuvinte de felicitare în adresa teritoriului de peste Prut.
Daniela Bodrug, vicepreședinta Partidului Antimafie.
Basarabia s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul Prut.