Mai mult de jumătate dintr-o navă spațială, 16 elefanți de pădure și 35 de mașini – cam așa am putea să vizualizăm cele 45 406 kg de deșeuri electronice și electrice de dimensiuni mici și medii pe care, timp de o lună, echipa Hai Moldova le-a colectat împreună cu cei 38 299 de elevi din 76 de școli din Moldova ce au participat în campanie.
În cadrul campaniei, s-au colectat la nivel de centre raionale baterii, telefoane, acumulatoare, cabluri, televizoare, calculatoare, imprimante, mașini de fax, aparate de fotografiat și filmat, roboți de bucătărie și orice alte deșeuri electronice de dimensiuni mici. În acest sens, Hai Moldova a dat startul unui concurs pentru toate școlile din țară, pentru ca acestea să devină puncte de colectare a deșeurilor.
„Deși la început credeam că elevii nu s-au entuziasmat foarte tare la aflarea veștii că vom lua parte în această campanie, ulterior, după ce am avut grijă să-i informăm, am văzut cum ideea a prins gust, mai cu seamă atunci când am inițiat un grup de elevi și un elev de liceu responsabil de proiect, care și-au informat colegii despre importanța participării în această campanie”, a povestit Elena Zmeu, profesoară în cadrul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Hârbovăț, Anenii Noi.
„Am văzut că proiectul lansat de Hai Moldova are o finalitate concretă, că aceste deșeuri chiar vor fi duse la o fabrică abilitată să recicleze deșeuri electronice. În școli, deseori avem ore educative despre colectarea diferențiată a deșeurilor, dar în realitate se aruncă totul împreună, deoarece în Moldova, cu părere de rău, nu există o politică la nivel de stat în acest sens”, a spus Maria Cotelea, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași, despre motivația instituției de a se implica în campanie.
Rezultatele campaniei și școlile care au adunat cele mai multe deșeuri vor fi anunțate la Gala Hai Moldova, care va avea loc pe 14 decembrie.
Deșeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deține autorizație integrată de mediu și autorizație IPPS cu privire la emisii.
Proiectul este susținut de Facilitatea de Asistență Tehnică a Fondului Green for Growth (GGF TAF) și finanțat de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei EU4Energy, Guvernul Suediei, GEF programul de Granturi Mici și organizat de către Hai Moldova, IarmarEco, EcoVisio, AVD – „Revista Managementul Deșeurilor”.