Universitatea #diez. Cum se învață Economie la Marsilia și ce obiecte de studiu are Anastasia Mocanu în primul semestru

anastasia1

Anastasia Mocanu învață Economie la Universitatea Aix-Marseille, iar în articolul de azi ne povestește despre subiectele de studiu și cum decurg cursurile.

Licenţa mea constă din şase semestre în timpul cărora trebuie să acumulez un anumit număr de ECTS (European Credits Transfer System). De ce avem nevoie de aceste credite? Simplu. Ele constituie un sistem internaţional de notare şi sunt menite să simplifice transferurile studenţilor de la o instituţie de învăţământ la alta. În consecinţă, oricine ar putea face un semestru în afara ţării fără a-şi întrerupe studiile.

1 semestru = 30 de credite, deci 1 an = 60 de credite, sau de la 1 500 până la 1 800 de ore de studii.

1 credit = de la 25 până la 30 ore de studii.

Pentru a-şi valida licenţa şi a ocupa un loc bunicel de muncă, un student are nevoie de 180 ECTS. Eu vreau să fac şi masteratul, deci, plus doi ani de studii, +120 ECTS.

Am rămas impresionată de receptivitatea profesorilor de la universitatea mea. Mulţi îşi sacrifică pauza pentru a răspunde la întrebările studenţilor sau rămân după lecții pentru a elimina neclaritățile. Am o listă de materii impresionante care m-au ademenit doar prin denumire.

Matematică 

Aplicăm matematica în economie, microeconomie, studiem funcţii, facem optimizare. Avem multe probleme legate de bugetul intern al unei întreprinderi, costuri marginale, unităţi suplimentare etc. Sfatul meu pentru cei care vor să facă economie: Nu începeţi facultatea până nu ştiţi să derivaţi şi să integraţi bine. Veţi avea nevoie de aceste cunoştinţe la aproape toate materiile.

Microeconomie

Analizăm gândirea consumatorului. Studiem principiile microeconomiei şi le aplicăm în situaţii cotidiene. Cursul include tipurile de bunuri, alegerile raționale și raportul „cerere-ofertă”. Avem nevoie și de matematică, întrucât derivăm mult și studiem teorema lui Lagrange.

Tehnici de statistică

Statistică curată. Construim grafice, tabele, ne „jucăm” cu tipuri de variabile, mediane și comentăm ce reprezintă. Studiem populaţii statistice și le comparăm. Ce mă impresionează cel mai mult la acest obiect este profesorul meu de statistică, un bărbat cu un simț al preciziei foarte bine dezvoltat. Ceea ce ne place la el este faptul că scrie pe tablă tot ce spune și, sinceră să fiu, el scrie pe tablă mult mai frumos și mai îngrijit decât o fac eu în caiet.

anastasia2

Teorii de management

Acesta este obiectul cel mai interesant pentru mine, întrucât învățăm despre tot ce e legat de management, gestiunea în întreprindere, personal, recrutarea personalului și managementul strategic. Este un obiect interesant și structurat, aplicăm multe teorii în practică și încercăm să înțelegem care e cel mai bun mod de a conduce o întreprindere/un grup de oameni etc.

Abordarea statistică a întrebărilor economice și sociale

În cadrul acestui curs însușim citirea corectă a datelor de pe un grafic și dintr-un tabel statistic. Dezbatem teme precum șomajul, mobilitatea socială, influența diplomei de studii asupra salariului, origini sociale, discriminare etc. După părerea mea, este un curs informativ care dezvoltă bine cultura generală.

Probleme economice contemporane

La PEC avem trei profesori diferiți, fiecare bazându-se pe o temă anumită. La acest obiect tema mea preferată este „la mondialisation” – globalizarea – un fenomen marcant în secolele XX și XXI. De asemenea, discutăm mult despre comerț, pieți de desfacere, salarii etc.

Instituții politice

Acesta este unul dintre cele mai interesante obiecte pentru mine. Îmi place să învăț istoria Franței, pentru că mă simt un oaspete aici. Evident, dacă vrei să faci studiile într-o țară străină, trebuie să îi cunoști istoria, nemaivorbind de istoria țării tale. Profesoara ne povestește despre toate republicile franceze, despre constituția fiecăreia dintre ele și despre toată structura sistemului politic francez. De obicei, în timpul orelor de politică la mine „în minte” se creează un fel de paralelă  între sistemul nostru politic și cel francez, ceea ce mă ajută uneori să însușesc mai bine materia.

Introducere în drept

La drept studiem codurile civil, penal și constituția franceză. La sfârșit, în cadrul examenului, vom avea de scris o disertație (eseu) în trei ore pe o temă dată de profesor.

Introducere în gestiune

Gestiunea nu e atât de ușoară cum era în închipuirea mea. Aici învățăm despre finanțări, investiții, resurse pentru a putea gestiona o întreprindere și a trece peste problemele cu care ne confruntăm.

În perioada 28 octombrie-19 noiembrie, trebuie să decidem ce parcurs să urmăm în semestrul doi: Economie și Gestiune sau Administrație economică și socială. Eu am ales-o pe prima și sper că studiile în acest domeniu îmi vor oferi oportunitatea să mă dezvolt și să cresc în carieră. Dacă vrei să urmați studiile la Marsilia și mai aveți întrebări, nu ezitați să mă contactați.

Anastasia Mocanu

În primul articol din cadrul Universității #diez, Anastasia ne povestea că Franța a ademenit-o mereu prin diversitatea sa culturală și prin multitudinea de perspective pe care le oferă. Citește mai mult aici pentru a afla cum a fost procesul de identificare a universității și a programului de studii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente