Întâlniri informative cu SIS-ul și „sperietori” educative. Amintiri din viața de student străin la medicină

main

Pe patru noiembrie anul curent, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” a publicat un comunicat, anunțând că studenții străini vor trebui să se conformeze unor reguli mai stricte. Studenții au fost înștiințați cu trei zile înainte, în cadrul unei ședințe organizate în parteneriat cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Conducerea universității a motivat această decizie invocând contextul cazului recent de deconspirare, de către organele de drept, a unei grupări implicate în trafic de droguri.

Actualizarea:

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea inițiativei USMF „Nicolae Testemițanu” de a modifica  procedura de admitere la studii și susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității de testare a acestora la consumul de substanțe psihotrope.
În comunicatul publicat, acesta declară că inițiativa Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” de modificare a procedurii de admitere la studii și susținere a examenelor pentru studenții străini, prin introducerea obligativității de examinare la consumul de substanțe psihotrope este una discriminatorie. Astfel, instituția solicită universității să renunțe la această inițiativă, cu informarea ulterioară a publicului larg.

N.B. decizie 1 Hotărâre luată în urma examinării unei situații. 2 Soluție adoptată pentru o problemă. 3 Alegere între două sau mai multe soluții. 4 Hotărâre luată de un organ al administrației de stat sau de un organ de jurisdicție Si: rezoluție. 5 Document care conține o hotărâre de stat sau juridică. 6 (Îs) Drept de ~ Drept de a lua o hotărâre de stat sau juridică (4). 7 (Rar) Fermitate.

Restricţiile se referă la introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât şi la fiecare sesiune de examene. Totodată, administraţia Universității a decis să instituie, din acest moment, o disciplină mai riguroasă pentru tinerii din străinătate, precum și va expedia scrisori de avertizare părinţilor pentru a-i atenţiona şi a lua atitudine referitor la cazul sus-menționat.

 

Până aici totul este relativ clar, nu neapărat corect, dar coerent.

Doar că odată ce am ajuns să discut cu prorectora USMF „Nicolae Testemițeanu”, Olga Cernețchi, am înțeles că situația e destul de confuză. Din discuția cu aceasta reiese că mass-media a interpretat greșit comunicatul publicat pe site-ul universității. În primul rând, întâlnirea a avut loc doar cu studenții din Israel, și nu cu toți studenții străini cum este menționat în comunicat, deoarece spre exemplu „Noi avem mulți studenți din India, dar la momentul actual, nu avem probleme cu ei, așa că nu îi putem pune în aceeași condiție, situație și pe unii, și pe alții”.

În al doilea rând, nu a fost luată nicio decizie ce ar obliga studenții din Israel* să treacă testul antidrog înainte de examene. Încă.

Instituția de învățământ poate stabili regulile ei interne, dacă ele nu contravin legislației. Dar regula de a-i impune unui grup anumite sancțiuni diferite de restul, de regulă, este discriminatorie, respectiv contravine Legii nr. 121 privind asigurarea egalității.

Așadar, prorectora a declarat că: „A fost o întâlnire în care reprezentanții SIS au vorbit în scop profilactic, mai ales că atenția e mare asupra lor, sunt din altă țară, trebuie să poarte mereu cu ei tot pachetul de documente…
Mai mult, s-a vorbit despre aceasta, dar și despre droguri. Nu a fost nicio decizie, s-a vorbit, s-a vorbit cu ei ca și cu studenții noștri (n.r. menționăm că o întâlnire similară cu studenții din Moldova nu a avut loc).

Dnl rector a zis așa: «Dacă va fi nevoie, atunci noi vom iniția și mecanismul de testare antidrog la admitere, înainte de sesiune, până la Anul Nou.» S-a exprimat cam în felul acesta. Aceasta nu este decizie de Senat, nu e decizie a Consiliului de Administrație, nu este decizia lui personală ș.a.m.d. A fost spusă în fața studenților pentru ca și ei să aibă o temere oarecare. La noi toate deciziile sunt luate în cadrul Senatului. Interpretați-o ca remarcă. Nu vă legați de cuvinte. Cuvântul «decizie» acolo nu este și nu sună. Cine a scris cuvântul «a decis» nu ne privește”.

Dar ne privește pe noi. Mai ales că îl găsim cu ușurință în text.

Din spusele prorectorei reiese că, de fapt, studenții străini din Israel, nu vor fi impuși să treacă testul antidrog, iar întâlnirea respectivă, cu prezența şefului Centrului Antiterorism din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost doar pentru a-i avertiza pe tineri, deoarece „Știți, când copiii sunt departe de casă, mai trebuie și avertizați și de mai speriat un pic, ca ei să-și dea seama cu ce se ocupă”, a conchis aceasta.

Am discutat cu mai mulți studenți, atât străini, cât și moldoveni

Surprinzător e că și ei au interpretat cele menționate în comunicat la fel ca și mine. Toți studenții străini au declarat că este o decizie discriminatorie. Majoritatea ar fi dispuși să treacă acest test, dar în rând și cu studenții moldoveni.

„Nu cred că ar trebui să generalizeze. Pentru o greșeală comisă de câțiva studenți din Israel reiese că vor avea de suferit toți studenții străini. Majoritatea au venit aici ca să învețe, este ofensator în raport cu studenții care nu au nicio treabă cu drogurile”, a declarat un student în anul șase originar din Israel.

Un alt student din India mi-a mărturisit următoarele: Noi suntem aici ca să învățăm și să acumulăm cunoștințe. Sunt împotriva consumului de droguri. Noi avem un program foarte încărcat, respectiv nici nu prea apucăm să vorbim despre altceva în afară de studii. Decizia de a impune studenților străini aceste reguli mă deranjează din două motive. În primul rând, îmi va lua din timpul alocat pentru studii. În al doilea rând, cred că e o decizie discriminatorie, ar trebui și moldovenii să treacă aceste teste”.

E de menționat că la acel moment încă nu discutasem cu prorectora aflată la ședința, respectiv discutam cu toți studenții și, involuntar, îi dezinformam pe unii din ei.

În opinia unui alt student din Israel, și el în anul șase, decizia dată este „extrem de discriminatorie”. Venind la examen pentru a-i fi evaluate cunoștințele, el este tratat ca un criminal. Se creează impresia că studenții moldoveni sunt absolut inocenți, iar pericol pot prezenta doar studenții străini.

Acesta a mai adăugat că de-a lungul celor șase ani petrecuți în Moldova s-a confruntat cu mai multe cazuri în care s-a simțit discriminat, însă în ultimul timp aceste cazuri devin tot mai frecvente. În condițiile date, crede că cel mai probabil numărul studenților străini dornici să învețe în Moldova va descrește simțitor.

La întrebarea dacă s-a gândit să se adreseze în cazul înăspririi regulilor unei persoane din administrația facultății responsabile de studenții străini, tânărul a zis că nu are sens: angajații universității nu oferă niciun sprijin studenților străini. Toți sunt mereu ocupați. Nu prea văd cui ne-am putea adresa. Eu vreau doar să termin studiile, să evit orice fel de conflict și să plec de aici”.

Din discuțiile cu studenții moldoveni am înțeles că sunt destul de solidari cu cei străini și li se pare incorect un tratament părtinitor. „Dacă se decide introducerea acestor reguli, atunci pentru toți. E discriminatoriu, unii studenți străini sunt chiar mai buni decât ai noștri.” De asemenea, aceștia au remarcat că le pare oarecum ciudat că în ultima vreme sunt făcute publice tot mai multe incidente în care sunt implicați studenții străini de la USMF.

Amintim că la sfârșitul lunii septembrie a avut loc un conflict între câteva studente străine și o femeie însoțită de copilul ei. Drept rezultat, studentele au fost exmatriculate. Însă până în ziua de azi nu se cunoaște ce frază adresată lor de către femeia recunoscută ca victimă a declanșat acel conflict. Cazul studentelor de origine arabă a fost rezolvat într-un timp foarte scurt. Mai mult, a atras atenția și Președintelui Igor Dodon, care a solicitat instituțiilor abilitate să le retragă viza de ședere.

Anterior, un caz de hărțuire sexuală a unor studente de către un profesor USMF s-a transformat într-o epopee întreagă, ca în final statutul de victimă să fie atribuit profesorului, iar studentele să fie impuse să îi achite prejudiciu moral pentru defăimare.

Un lucru este cert, SIS-ul este foarte preocupat de problema consumului și comercializării de marijuana. Doar marijuana. Și de studenți. Doar cei străini, pentru că „vrem să aducem la cunoștință întregii comunități arabe din Moldova că nu vom permite așa ceva la noi în țară” (n.r. declarație făcută de PCCOCS cu referință la cele depistate în locuința persoanelor reținute pentru comercializare de droguri). Rămâne să așteptăm când SIS-ul, PCCOCS și Direcția „Antidrog” (INI) vor fi la fel de preocupați și de problema consumului și comercializări de droguri sintetice. De către toți. Inclusiv moldoveni.

Actualizare: Pe data de 5 noiembrie, USMF „Nicolae Testemițeanu” s-a adresat către Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea egalității pentru emiterea unui aviz consultativ în acest scop și după primirea răspunsului de la instituția competentă și verificarea cadrului normativ în vigoare va fi luată decizia finală.


Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente