Industria gamingului a cunoscut o creştere semnificativă în ultimul deceniu, din foarte multe puncte de vedere: se investesc mai mulţi bani ca niciodată în tehnologii, gamerii caută echipamente de top, iar jocurile primesc din ce în ce mai multă atenţie. Însă startul gamingului a fost unul dificil, traiectoria sa fiind modificată de-a lungul timpului de cinci tehnologii esenţiale.
Saltul de la maşinile de tip arcade, disponibile în săli de jocuri, la consolele de gaming a fost realizat în decursul a numai două decenii, iar în tot acest timp, industria a suferit multiple modificări graţie unor tehnologii inovative, precum:
# Introducerea modurilor online
Chiar dacă posibilitatea de a juca online nu era ceva nou în anii ’90, (primele jocuri cu astfel de capacităţi au fost lansate cu mai mult de un deceniu în urmă), ea a atins un adevărat apogeu în această perioadă, datorită răspândirii Internetului.
Jocuri precum Lineage, Starcraft sau Counter-Strike au adunat milioane de fani, ţinându-i lipiţi de ecranele monitoarelor cu tub şi devenind astfel catalistul unei creşteri uriaşe a modurilor online, scrie adevărul.ro.
# Inteligenţa artificială
AI-ul poate fi considerat ca principala tehnologie care a dus la evoluţia gamingului. Fără AI, jocurile nu ar fi permis acea „imersiune” cu care se laudă constant în zilele noastre, nu i-ar fi oferit gamerului capacitatea de a fi transpus în povestea jocului.
Trecut cu vederea în multe cazuri, AI-ul are darul de a îmbogăți un joc, de a-l face mai dificil şi mai intens. Avem tendinţa de a vorbi despre inteligenţa artificială introdusă într-un joc numai în momentele în care aceasta dă greş, personajele fac lucruri de neînţeles sau reacţionează stupid la anumite interacţiuni cu jucătorul.
Nu a fost însă şi cazul lui Alien: Isolation, unul dintre cele mai bune exemple care demonstrează cât de mult a evoluat inteligenţa artificială în jocuri. Celebrul extraterestru care te vânează de-a lungul jocului dă dovadă de o inteligenţă extraordinară şi reuşeşte să facă un lucru cu care puţine jocuri se pot mândri: îţi creează o stare de tensiune puternică, specifică celei pe care o resimt şi personajele din film.
Descoperirea celei de-a treia dimensiuni (în gaming) 3D
Pare greu de crezut ţinând cont de situaţia actuală a gamingului, însă era o perioadă în care simpla prezenţă a celei de-a treia dimensiuni într-un joc video genera entuziasm. Titluri precum Quake, Wolfenstein sau Super Mario 64 au schimbat radical industria, iar grafica 2D nu mai era o soluţie viabilă.
Aşa se face că în ziua de azi, majoritatea jocurilor sunt tridimensionale şi arată din ce în ce mai bine. Desigur, jocurile 2D au rămas încă în inimile multor gameri şi încă îşi mai găsesc un loc pe piaţă, însă perioada în care acestea acaparau majoritatea pieţei a rămas de mult în urmă.
Apariţia consolelor portabile
Dacă aş fi realizat această listă acum cinci ani, probabil că nu aş fi considerat apariţia consolelor portabile ca un element care a schimbat radical gamingul. Însă opinia mea s-a schimbat odată cu creşterea senzaţională a gamingului pe telefonul mobil. Practic, consolele portabile au fost precursorul gamingului pe mobil, o tehnologie nouă, inovativă, care îţi permitea să te joci oriunde te-ai fi aflat.
Din nefericire, singurul supravieţuitor al acestei ere rămâne Nintendo DS (şi succesorul Nintendo Switch). Dar tehnologia a supravieţuit, iar portabilitatea a devenit mai importantă ca niciodată în gaming. Titlurile care au fost făcute celebre pe console au ajuns pe mobil şi acest trend pare să fie într-o continuă creştere.
Ray-tracing şi grafica de cel mai înalt nivel
În trecut, o sintagmă pe care o auzeam repetată de foarte multe persoane (şi pe care şi eu am folosit-o în câteva rânduri) era: „prefer un joc cu o poveste bună, decât unul cu o grafică bună”. În contextul actual al gamingului însă, nu cred că aceasta îşi mai are locul, deoarece grafica excelentă ar trebui să fie un „must” al celor mai noi jocuri.
Grafica jocurilor a evoluat până în punctul în care atinge limita dintre realism şi joc video. Am văzut nenumărate peisaje din jocuri precum Red Dead Redemption 2 care pot fi interpretate ca fiind reale, datorită avansului tehnologic incredibil din această ramură. Un exemplu al acestui progres sunt tehnologiile ray tracing şi DLSS (deep learning super-sampling), create de cei de la NVIDIA, care au reuşit să împingă limitele grafice la maximum.
Claritatea reflexiilor în apă, realismul umbrelor, caracteristicile accentuate ale luminii, totul contribuie la o îmbunătăţire completă a experienţei de gaming şi a felului în care gamerul se simte în momentul jocului.