Observatori obstrucționați și urmăriți cu mașina. Noi încălcări depistate de Promo-LEX

dsd

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale a recepționat, până la ora 13.30, 88 de rapoarte de incidente de la observatori. Un caz mai neobișnuit este că observatorii mobili bănuiau că au fost urmăriți de o mașină necunoscută pe parcursul deplasărilor la fiecare secție de votare.

# Obstrucționarea/Limitarea procesului de observare a alegerilor – două cazuri.

Dondușeni, Frasin. Observatorii echipei mobile Promo-LEX au suspiciuni privind faptul că automobilul lor este urmărit de către persoane neidentificate. În momentul când echipa mobilă efectua vizita în com. Frasin, aceasta era urmărită de un automobil – un microbuz VW Crafter nr. MLN 754 , unde se aflau trei bărbați. Bărbatul care se afla la volan a făcut poze la automobilul echipei mobile, după care a sunat la telefon. Peste 30 de minute mașina care urmărea echipa mobilă a fost observată în preajma SV 13/13.

Criuleni, Bălăbănești. Amplasarea observatorilor în așa fel încât aceștia nu pot observa întregul proces de votare. Locurile special amenajate pentru aceștia se află după un perete, de unde pot observa doar procesul de votare în cabina de vot și aruncarea buletinului în urna de vot. Astfel, activitatea operatorilor și a membrilor BESV nu este vizibilă. Pentru a observa tot procesul, este nevoie aflarea observatorului în nemijlocita apropiere de masa membrilor BESV, în picioare.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la localul secției) – 10 cazuri.

Chișinău, Durlești. Prezența unui afiș electoral la 50-60 de metri distanță de SV.

Dondușeni. Ziarul de partid cu imaginea candidatului este lipit pe panou informativ în raza 100 de metri de la localul secției de votare.

Ocnița, Otaci. La o distanță de aproximativ 70 de metri se află un billboard 3×6 m instalat de concurent.

Telenești, Leușeni. În fața secției de votare este afișat un material de publicitate electorală în favoarea unui candidat.

Chișinău, Tohatin. La o distanță de aproximativ 35 de metri de SV a fost observat un panou publicitar al unui candidat.

Chișinău, Sângera. În raza de 100 de metri de la SV, pe peretele unui magazin, a fost observat un banner al unui candidat.

Ștefan Vodă, Slobozia. În raza de 100 de metri de la SV se află un banner al unui candidat.

Anenii Noi. În raza de 100 de metri de la SV se află un banner al unui candidat.

Orhei, Peresecina. În perimetrul de 100 de metri de la SV, au fost observate cel puțin 10 afișe electorale ale unui candidat.

Rezina, Gordinești. Afișaj electoral pe pilon de electricitate a unui candidat în raza de mai puțin de 100 de metri de secția de votare.

# Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri – 13 cazuri.

Șoldănești, Sămășcani. Unul dintre candidați se află mai mult de 20 de minute în preajma SV la distanța de circa 70 de metri.

Sângerei, Copăceni. Președinte organizației teritoriale a unui partid care a desemnat candidatul se află în fața SV la distanța de circa 10 minute și discută cu alegătorii.

Basarabeasca. Mai multe persoane neautorizate s-au aflat inițial la ieșirea din SV, unde una dintre acestea filma cu telefonul mobil, iar altele două întrebau alegătorii dacă au primit careva recompense pentru vot. Ulterior, după ce li s-a făcut observație, acestea și-au schimbat locația (aproximativ 500 de metri de la SV), continuându-și activitatea.

Cahul, Giurgiulești. Candidații se află în raza de aproximativ 100 de metri de la SV.

Ștefan Vodă, Slobozia. În preajma SV s-au adunat în grupuri susținători ai ambilor candidați, discutând între ei.

Cimișlia, Porumbrei. Un candidat se află în raza SV (aproximativ 50 de metri), discutând cu alegătorii.

Ștefan Vodă, Răscăieți. Un candidat a intrat în SV unde s-a aflat circa 8 minute, s-a așezat lângă observatori și vorbește cu aceștia.

Chișinău, Vatra. La ora 11.48, primarul a chemat la intrarea în SV unul din membrii BESV și i-a solicitat informația privind prezența la vot. Ca răspuns la numărul comunicat de membrii BESV, acesta a declarat că trebuie de mobilizat alegătorii. La scurt timp, primarul a plecat.

Ocnița, Otaci. O persoană se afla la distanța de 50 de metri de la secția de votare. Aceasta avea o foaie A4 cu o listă de persoane. Către această doamnă se apropiau mai multe persoane pentru a se verifica cu lista din mâna doamnei sus-menționate.

Chișinău, Durlești. Între orele 8.0 și 11.00 la o distanță de aproximativ 10-20 de metri de SV se afla un automobil Volvo, în care se aflau două persoane. Observatorul Promo-LEX a anunțat președinta BESV care s-a apropiat și le-a comunicat că nu au voie să se afle în raza secției de votare. Una dintre persoane a continuat să se afle în raza de 30 de metri a secției de votare, iar automobilul a plecat. Președinta BESV a anunțat Poliția.

Telenești, Leușeni. Un candidat s-a aflat între orele 11.40 și 12.40 în raza de mai puțin de 100 de metri și a discutat cu locuitorii.

Dondușeni, Frasin. La o distanță de 20 de metri se afla timp de cel puțin 30 de minute o rudă apropiată a unuia dintre candidați.

Leova, Baiuș. Un candidat se afla în apropierea SV, discutând cu alegătorii. La fața locului era prezent și un polițist, fără însă a interveni.

# Incidente cu referire la utilizarea camerei de filmare în SV – un caz.

Taraclia, Samurza. Camera video nu a fost deconectată de la deschiderea SV, aceasta filmând în continuare procesul votării.

# Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află două și mai multe persoane) – două cazuri.

Chișinău, Ciocana. Două persoane, soț și soție, au votat în aceeași cabină de vot. Președintele BESV, nu a reacționat.

Chișinău, Durlești. S-au apropiat două persoane de vârsta a treia de cabinele de vot și una a votat pentru cealaltă motivând că vede rău. Președintele BESV a anulat buletinele de vot și alegătorilor li sau oferit alte buletine.

# Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – două cazuri

Călărași, Dereneu. În perimetrul de 100 de metri de la SV, un candidat la funcția de primar al localității face agitație electorală.

Chișinău, Ciocana. Un alegător, care și-a exercitat dreptul la vot, i-a sugerat altui alegător pentru care candidat să voteze. Președintele BESV a intervenit prompt și problema a fost soluționată.

# Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secției de votare pentru a determina opțiunea alegătorilor – un caz.

Călărași, Bravicea. Potrivit zvonurilor, în perimetrul de 100 de metri de la SV, la magazinul alăturat, s-ar oferi gratis băuturi alcoolice.

# Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – opt cazuri.

Florești, Unchitești. La SV activează doar un singur operator.

Florești, Cuhureștii de Jos. La SV activează doar un singur operator.

Chișinău, Centru. Sistemul SIAS Alegeri nu a funcționat aproximativ 10 minute. Alegătorii au fost înregistrați pe o foaie și ulterior datele acestora au fost introduse în baza de date.

Chișinău, Buiucani. Sistemul SIAS Alegeri nu a funcționat aproximativ 15 minute din cauza că a dispărut conexiunea la internet.

Chișinău, Ciocana. La ora 10.06, timp de aproximativ 12 minute, nu a funcționat sistemul SIAS Alegeri. Procesul de votare a fost suspendat până când nu s-a înlăturat deficiența tehnică a calculatorului.

Chișinău, Centru. În sistemul SIAS Alegeri sunt introduși 895 de alegători, iar potrivit listelor electorale de bază, numărul total de alegători este de 1 895.

Edineț, Cipeleuți. Începând cu ora 11.10, timp de 10-15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri.

Chișinău, Ciocana. A fost suspendat procesul de votare începând cu 13.30-13.37 din cauza că nu este conexiune la internet și nu funcționează sistemul SIAS Alegeri. Președintele BESV, a solicitat asistența tehnică a specialiștilor.

# Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – trei cazuri.

Chișinău, Botanica. La domiciliul alegătorului apar câteva persoane care locuiesc acolo. Problema a apărut încă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Chișinău, Botanica. Alegătorul nu s-a regăsit în listele electorale, având deja domiciliul la secția de votare respectivă, a fost inclus în listele suplimentare.

Chișinău, Durlești. Cinci alegători au fost introduși în listele suplimentare fiindcă nu se regăseau în listele electorale de bază. În SIAS Alegeri se regăsesc, dar fără număr la stradă.

# Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – două cazuri

Telenești. La ora 9.30, un alegător a fotografiat buletinul de vot.

Chișinău, Stăuceni. După ce a votat, un alegător a fotografiat buletinul de vot. La solicitarea membrilor BESV, fotografia a fost ștearsă.

# Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – un caz

Basarabeasca. Observatorul unui concurent a manifestat un comportament agresiv față de membrii BESV din cauza deconectării camerei video după filmarea procedurilor de deschidere a SV.

# Deconectarea curentului electric – două cazuri

SV 32/23, Ștefan Vodă, Viișoara. La ora 11.53, a fost raportat faptul că nu este lumină în SV, iar alegătorii sunt înregistrați de operatori pe o foaie A4. În rezultat, s-a format un rând de aproximativ 15 persoane.

SV 32/22, Ștefan Vodă, Purcari. La ora 11.53, a fost raportat faptul că nu este lumină în SV, iar alegătorii sunt înregistrați de operatori pe o foaie A4. În rezultat, s-a format un rând.

# Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – șapte cazuri.

Cimișlia, Gura Galbenei. Urna mobilă inițial nu a fost sigilată, fiind aplicat sigiliul abia la momentul plecării prin localitate (aproximativ ora 10.00). La SV au fost înregistrate 74 de cereri de votare la locul aflării.

Anenii Noi. Două din cele trei urne staționare au fost sigilate doar cu câte trei sigilii.

Chișinău, Buiucani. La una dintre urnele de vot staționare sunt aplicate doar trei sigilii. Președintele BESV a motivat că nu sunt suficiente sigilii.

Anenii Noi, Varnița. Una din urnele de vot staționare nu a fost sigilată, fiind păstrată lângă masa președintelui BESV.

Anenii Noi, Bulboaca. În incinta SV se află trei urne de vot care nu sunt sigilate, păstrate după masa membrilor BESV.

Anenii Noi, Bulboaca. În incinta SV se află trei urne de vot care nu sunt sigilate, păstrate după masa membrilor BESV.

Chișinău. Budești. În secția de votare sunt trei urne de vot staționare, dar a fost sigilată doar una.

# Buletine de vot utilizate neconform – un caz

Chișinău, Buiucani. O alegătoare a deteriorat buletinul de vot după care l-a introdus rupt, în urna de vot. În urma acestui incident a avut și un schimb de replici dure cu membrii BESV. Președintele BESV a întocmit un proces-verbal pe cazul dat.

# Altele – două cazuri

Chișinău, Râșcani. O persoană s-a prezentat ca fiind de la Accent TV și a solicitat prezentarea listei alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării în turul I. Dat fiind faptul că lista respectivă nu a fost păstrată de BESV, reprezentantul unui concurent din SV a depus o adresare prin care a reclamat acțiunile Președintelui BESV, cu solicitarea de a face rost de lista respectivă și a asigura dreptul la vot alegătorilor care au solicitat votarea la locul aflării (solicitări depuse până la turul I).

Chișinău, Stăuceni. Membri BESV deja au completat anumite rubrici din procesul verbal de numărare a voturilor și l-au semnat, urmând la final să includă cifrele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente