Sute de oameni au venit în acest weekend pe aleea Mircea cel Bătrân pentru a promova energia curată şi comportamentul prietenos mediului. Evenimentul „Arborele solar la prima roadă. Ne-am copt pentru verde” a fost organizat de către Proiectul „Oraşe Verzi Durabile” în parteneriat cu pretura sectorului Ciocana.
Acţiunea vine să marcheze instalarea în Chişinău a doi arbori fotovoltaici ce generează energie verde pentru confortul chişinuienilor şi oaspeţilor capitalei. Oamenii își încarcă gratis telefoanele mobile, au acces la internet și se odihnesc la tulpina acestor copaci. Serile, copacii iluminează decorativ împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare.
„PNUD susține cu încredere dezvoltarea tehnologiilor inovatoare ce răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor și au impact pozitiv asupra mediului ambiant. Mă bucur că orașul Chișinău are în arhitectura sa asemenea modele de mobilier urban modern ce sunt un punct de atracție pentru locuitorii orașului, cât și turiștii străini”, spune Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.
Fiecare arbore solar are putere totală instalată de 810 W şi oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2 per arbore. Arborii solari sunt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrân. Locațiile au fost propuse și validate de chișinăuieni, în urma câtorva etape de selecție, fiind ulterior aprobate de Primăria Chişinău.
„Ne bucurăm că sectorul Ciocana, cel mai tânăr sector din oraş, beneficiază de inovaţie de ultimă generaţie datorită parteneriatului cu PNUD Moldova. Aleea Mircea cel Bătrân a devenit şi mai populară datorită acestui arbore inteligent, zilnic aici venind zeci, uneori şi sute de oameni, pentru a culege roadele copacului energetic”, susţine Sinilga Şcolnic, pretora sectorului Ciocana.
În cadrul evenimentului „Arborele solar la prima roadă. Ne-am copt pentru verde” a fost organizat un târg de produse eco, expoziţie de inovaţii prietenoase mediului, ateliere de reciclare, dezbateri la tema crizei de mediu, concursuri cu premii eco, activități energizante pentru întreaga familie, muzică şi energie bună. Echipa Hai Moldova a adus la eveniment cutiile de colectare a echipamentelor electronice uzate pentru a fi ulterior reciclate.
„Mă bucur că asemenea evenimente se organizează în sectorul nostru şi nu doar în centrul oraşului. Am adus şi eu la reciclare electronicele uzate de acasă. Cu bucurie am acceptat să fac un atelier despre reciclarea corectă a becurilor led, iar copiii au participat cu drag la ateliere de coasere a pungilor din tricouri şi, fireşte, la show-ul distracţiilor ştiinţifice”, ne spune Rada Şpac, participantă la eveniment.
Instalarea arborilor solari a fost finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin intermediul Facilităţii Globale de Inovare, în cadrul unui proiect regional ce cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. În Chişinău, iniţiativa a fost implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab şi MiLab, în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău. Conexiunea Wi-Fi este oferită de StarNet, iar supravegherea video este asigurată de Oraşul Protejat.