Dodon, de la tribuna ONU, vrea o Europă unită de la Lisabona la Vladivostok

dodon UN

Președintele Igor Dodon a vorbit de la tribuna ONU în mare parte despre necesitatea ca Moldovei să-i fie recunoscut la nivel internațional statutul de neutralitate. O altă teză distinctă se referă la conflictul transnistrean și oferirea acesteia unui statut special.

Principalele teze:

– Moldova este „campioană” la capitolul egalității de gen.

„În ultimul timp, Republica Moldova a înregistrat progrese remarcabile în sporirea rolului femeii în procesul decizional. Atât Parlamentul, Guvernul Republicii Moldova, cât și Autonomia Găgăuză sunt conduse de femei, acestea reprezentând 65 % din numărul membrilor Guvernului și 25 % din membrii Parlamentului țării. Nu uităm și despre rolul femeii în orice societate – cel de mamă și de centru al universului familiei.”

– Moldova își exprimă solidaritatea de a lupta pentru a preveni schimbările climaterice.

„Schimbările climaterice constituie o amenințare directă pentru umanitate. Efectele lor sunt percepute pe întreg globul, afectând ecosisteme, economii și sisteme de sănătate. Firește, aceste fenomene influențează și țara mea.
Republica Moldova își exprimă solidaritatea față de apelul domnului Guterres de a intensifica eforturile pentru stoparea schimbărilor climatice.”

– Moldova este într-un context geopolitic nefavorabil.

„Este vorba despre poziționare, locul Republicii Moldova și altor state din regiune în puzzle-ul politicilor și intereselor strategice ale principalelor puteri mondiale. Îmi displace să utilizez termeni militari și, cu siguranță nu este cea mai relevantă comparație, dar o similitudine cu termenul terra nullius din perspectiva confruntărilor geopolitice în regiune poate fi sesizată cu ușurință.
Trebuie să remarc faptul că, deși de la momentul înghețării conflictului militar pe Nistru, în anul 1992, pe teritoriul nostru nu a mai explodat niciun obuz, confruntările între marii jucători geopolitici pentru o mai bună poziționare în regiune nu au încetat niciodată. În toți acești ani nu a existat un consens între marile puteri privind Republica Moldova. Țara noastră este un stat polietnic și, în virtutea evoluțiilor istorice din ultimele veacuri, preferințele geopolitice ale populației noastre sunt împărțite aproape egal între Est și Vest, între Federația Rusă și Occident.”

– Despre statutul de neutralitate

„În calitatea mea de Președinte al Republicii Moldova, fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Statut consfințit și în Constituția țării. Noi nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru, acesta este altceva decât un stat neutru.”

– Nu a cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei, dar a salutat efortul Rusiei de a „distruge muniții stocate”

„Vreau să salut ultimele inițiative ale Federației Ruse de reluare a procesului de distrugere a munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană a țării mele – idei lansate în cadrul recentei vizite în Moldova a ministrului rus al apărării Șoigu și în cadrul vizitei oficiale a ministrului moldav de externe Popescu la Moscova.

Acest pas important, în premieră din 2003 încoace, poate deveni crucial în atingerea unui consens geopolitic pentru soluționarea politică a diferendului transnistrean și sporirea securității regionale.”

– În conflictul transnistrean, nu există ură între oamenii simpli. Politicii mioape au generat disensiuni. Rezolvarea conflictului transnistrean va crea un precedent pozitiv de a soluționa alte conflicte similare.

„Reafirm încrederea noastră că formatul 5+2 este cel mai bun format. Anume în această formulă urmează să fie dezbătut și agreat statutul special al regiunii Transnistrene.”

Dodon: „Sunt un adept al conceptului creării unei Europe unite de la Lisabona la Vladivostok, în acest proces Moldovei, ca stat european, revenindu-i un rol deosebit. Țin să reiterez că, în calitate de șef de stat, sunt de asemenea adept fervent al unei politici externe echilibrate a Republicii Moldova și sunt dispus să contribui plenar la cooperarea reciproc avantajoasă cu toate statele membre ale ONU cu care avem stabilite relații diplomatice.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente