Parlamentul i-a confirmat în funcția de Judecători ai CC pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan

colaj manole turcan

Deputații au numit în funcția de judecători ai Curții Constituționale pe Domnica Manole și pe Vladimir Țurcan. Decizia a fost luată astăzi de către deputați. 

„PDM a fost acuzat că a numit persoane care au avut o afiliere politică. Partidele din majoritate au anunțat că nu vor numi pe bază de afiliere politică. Nu punem la îndoială profesionalismul, dar din punct de vedere a meritocrației și transparenței, ați dat-o în bară, deoarece continuați aceste proceduri care au fost ani de zile”, a declarat deputatul PDM, Andrian Candu în timpul audierilor candidaților.

Candu a întrebat și despre soarta concursului anterior. „Nu credeți că este o bătaie de joc față de candidați, sau despre principiile legate de transparență și meritocrație? Nu credeți că a fost o mimare?”.

„Nu cred că a fost o mimare, sau că a fost ceea ce ați încercați să induceți prin întrebare”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Bolea.

Ambii candidați au fost votați în funcția de judecător cu 54 de voturi.

Vladimir Țurcan este un general-maior de poliție și politician din Republica Moldova, care din 31 decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Vladimir Țurcan a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Republicii Moldova în perioada 21 decembrie 1999 – 19 aprilie 2001. Ulterior, el a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor, exercitând funcția între 2001 – 2002 și Legislatura 2005-2010. Între lunile mai 2009 – august 2009 a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Domnica Manole a fost judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chişinău care în urma unei decizi a început să fie urmărită de SIS, CNA, CNI, CEC și Procuraura Generală.

În aprilie 2016, când judecătoarea a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi obliga instituţia să iniţieze acel referendum republican.

După anunțarea deciziei de către judecătoarei reprezentanţii CEC au atacat decizia la CSJ, iar peste doar o săptămână, la 22 aprilie 2016, printr-o hotărâre semnată de judecătorii Tatiana Vieru, Valentina Clevadî, Tamara Chişca-Doneva, Iurie Bejenaru şi Oleg Sternioală, instanţa supremă anula decizia magistratei Manole ca fiind „ilegală”.

Manole a fost scoasă din funcția de judecător în 2017, iar în 2019 a fost candidată pe listele blocului ACUM și în circumscripția 40, la funcția de deputat.

În biografia acesteia ea a indicat că:

– 1985-1990 Consultant la Judecătoria Suprema
– 1990-2004 Judecator la Judecatoria Ciocana,mun. Ciocana
– 2004-2017 Judecator în Colegiul Civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Chisinău

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente