Jur să apăr punctualitatatea. Un tânăr în scaun cu rotile nu a ajuns la propriul proces fiindcă Judecătoria Chișinău nu avea acces la lift

Fshion

Pe 8 aprilie 2019, a avut loc cea de-a doua ședință în cazul unui tânăr cu dizabilitate locomotorie severă. Din cauza inaccesibilității clădirii de Judecătorie, sediul Centru, acesta a întârziat cu aproximativ 5 minute. Judecătoarea Viorica Puică a refuzat demersul avocatei tânărului de a întrerupe ședința pentru ca Alexei Boboc, clientul ei, să fie prezent la examinarea cazului său. Magistrata a respins demersul, invocând următorul argument – persoanele cu dizabilități au obligații egale.

În cinci minute, o inimă umană pompează 25 de litri de sânge în jurul corpului.
În cinci minute, 300.000 de tone de gheață se topesc în Antarctica.
În cinci minute, 35 de articole noi sunt adăugate pe Wikipedia.
În cinci minute, pe Tinder au loc 90, 274 de compatibilități/potriviri (matches).
(Aceste date nu au fost verificate prin intermediul a trei surse.)
Ideea e că cinci minute contează mult, importanța lor depinde de circumstanțe.
Pentru ziua de 8 aprilie, 2019, serviciul meteo de stat prognoza vreme stabilă și însorită. Cu toate acestea, în dimineața zilei de 8 aprilie afară ploua, și ploua destul de stabil.

Alexei Boboc este un tânăr de 21 de ani, care se deplasează cu ajutorul scaunului cu rotile, fiind diagnosticat cu distrofie musculară Duchenne. Pe 8 aprilie anul curent, la 10:00, Alexei trebuia să se prezinte la ședința de judecată privind împărțirea spațiului locativ.
La 10:00, Alexei și însoțitorul său se aflau în fața clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru. Avocata sa a cerut ca ședința de judecată să fie întreruptă pentru cinci minute, ca Alexei să reușească să se ridice la etajul patru al clădirii și să beneficieze de dreptul său de a fi prezent la evaluarea propriului caz. Judecătoarea Viorica Puică a decis respingerea demersului, continuând să examineze cazul în lipsa lui, invocând următorul argument – persoanele cu dizabilități au obligații egale.

Drumul lui Alexei

Alexei trăiește la Botanica. În dimineața zilei de 8 aprilie, însoțit de o persoană apropiată, s-a deplasat în căruciorul său mecanic (fără motor) spre stația de troleibuz de pe Bd. Dacia. De aici, urma să urce în troleibuzul numărul 22. E de menționat că nu toate troleibuzele sunt dotate cu rampă specială. Conform RTEC, în zilele de lucru, circulă în jur de 25 de troleibuze pe linia 22, dintre care 20 sunt dotate cu rampă specială. Alexei trebuia să aibă noroc. În ploaie, cei doi au așteptat aproximativ 15 minute troleibuzul. Acesta s-a dovedit a fi de tip nou, cu rampă. Alexei a avut noroc. În aproximativ 30 de minute, au ajuns la stația Teatrul de Operă și Balet. De aici și până la clădirea Judecătoriei Chișinău este o distanță de aproximativ jumătate de stație. La 10:00, Alexei era deja în fața clădirii și și-a anunțat avocata că urmează să urce.

Persoanele care au experiență în jocurile de calculator primitive, din seria Prințul Persiei sau Super Mario (primele serii) vor înțelege următoare schemă. Așadar, clădirea Judecătoriei Chișinău este dotată cu un lift. Doar că liftul poate fi chemat doar de la etajul trei. Ședința avea loc la etajul patru. Însoțitorul lui Alexei a alergat pe scări până la etajul trei. În fața liftului erau deja câteva persoane, nu a intrat din prima. A chemat liftul a doua oară și a coborât la etajul unu. Alexei a intrat în lift și împreună au urcat la etajul patru. La 10 și aproximativ 4-6 minute, Alexei se afla deja în sala de sedință.

Reconstituirea traseului

În opinia avocatei Gabriela Kornacker, care apără interesele lui Alexei Boboc, judecătoarea Viorica Puică a încălcat legea, afirmația ei fiind discriminatorie și nedemnă de o magistrată.
title175223444

Judecătoarea este obligată să ofere părții măsuri de acomodare rezonabilă procedurală, adică să aștepte acele cinci minute pentru ca partea să fie prezentă la ședința care îl vizează direct.
Acest caz este despre atitudinea incorectă, incompetentă și discriminatorie a unei magistrate față de o persoană cu dizabilitate locomotorie severă.
De asemenea, acest incident demonstrează încă o dată existența unei probleme serioase – inaccesibilitatea clădirii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru pentru persoanele cu dizabilități fizice.

Avocata Gabriela Kornacker susține că neapărat va depune o plângere.

În privința acestui incident și-a expus opinia și avocatul Dumitru Petru Sliusarenco.

Judecătoriile din Moldova, în general, și acele din Chișinău, în special, sunt title60694881doar parțial accesibile pentru persoanele cu dizabilități sau care întâmpină deficiențe de deplasare. Uneori ele nu sunt deloc accesibile. Din acest punct de vedere, desfășurarea ședinței fără partea implicată, din cauză că infrastructura judecătoriei nu este acomodată rezonabil înseamnă încălcarea dreptului de acces liber la justiție. Anterior am avut mai multe cazuri în care clienții mei, persoane cu dizabilități, nu au avut posibilitatea de a se deplasa în sala de ședințe, deoarece clădirea nu era adaptată. În unul dintre cazuri am reprezentat Centrul de Asistență Juridică a Persoanelor cu dizabilități, care a depus o cerere de chemare în judecată împotriva judecătoriei Botanica, pentru asigurarea acomodării rezonabile. Cererea a fost examinată de Judecătoria Ciocana, care la fel s-a dovedit a fi inaccesibilă. În final, Curtea de Apel ne-a dat câștig de cauză și instanțele au fost obligate să acomodeze clădirea pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități.

Într-un articol realizat de către Centrul de Investigații Jurnalistice, Viorica Puică este caracterizată drept una dintre puținele judecătoare care își exprimă public criticile în privința problemelor din sistemul judecătoresc, declarând inclusiv că Procuratura nu este independentă.

De asemenea, într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, în care este abordată, în mare parte, problema corupției, magistrata răspunde și la câteva întrebări legate de propria corectitudine și imparțialitate. Aceasta declară următoarele: În 12 ani, de când activez în funcția de judecător, niciodată nu am ieșit din deliberare dacă nu eram convinsă de hotărârea luată. Am mare frică de Dumnezeu. În cele mai complicate cazuri mă rog să-mi dea înțelepciune, corectitudine. Sunt exigentă. Uneori, regret că ridic vocea la participanții procesului. Nu accept ca procurorii, avocații, alți reprezentanți să vină nepregătiți la proces sau să întârzie. E vorba de soarta oamenilor.

Potrivit Asociației „Motivația” – organizație ce acordă suport pentru persoane cu dizabilități fizice în vederea incluziunii lor sociale, astfel de incidente se întâmplă foarte des. Numeroase instituții publice nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilități locomotorii, inclusiv cele judiciare. Au fost nevoiți să organizeze proteste pentru că spațiul unde se desfășura ședința nu era adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Membrii „Motivația” s-au opus categoric să fie ridicați pe scări, pentru ca într-un final să obțină câteva rezultate pozitive în îmbunătățirea accesibilității instituțiilor judiciare.

Distrofia musculara Duchenne este o afecțiune genetică gravă care afectează aproximativ 1:3500 de băieți, care se manifestă prin slăbiciune musculară care debutează devreme în copilărie. Decesul se produce prin insuficiență respiratorie și/sau cardiacă în jurul vârstei de 20-30 de ani. Este foarte probabil ca Alexei să perceapă timpul altfel. Poate ale lui cinci minute nu ar trebui puse pe aceeași balanță ca a unei persoane sănătoase, chiar dacă balanța aceasta e în mâinile Femidei.

Acest articol nu este despre Tinder matches, și nici despre litrii de sânge pompați de inima umană. Deși, poate e puțin și despre inimă, prezența ei și cota-parte care îi revine sovestei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente