#euromaidan: 12 lucruri pe care trebuie să le știi despre protestele din Ucraina

story9
Foto:Doi tineri sărutându-se în timpul protestelor

Ucraina este de câteva zile scena unor proteste la care participă sute de mii de persoane. Dacă la început au fost pașnice, în ultimele zile au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de ordine. Mai mult chiar, mai mulți jurnaliști au fost răniți.

#1. De-a lungul istoriei ucrainienii au fost un popor cu mai puțin noroc și ocupat de puteri străine. În 1990 își declara independența față de fosta URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

La 16 iulie 1990, noul parlament a adoptat Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei. Declarația stabilea principiile de autodeterminare a națiunii ucrainene, democrație, independență politică și economică, și prioritizarea legii ucrainene pe teritoriul ucrainean în fața legii sovietice.

Din cauza corupției și întârzierii reformelor în 1998 statul trece printr-o mare criză și economia țării se prăbușește. La acea vreme președintele Leonid Kucima îl pune premier pe Viktor Ianukovici și încetul cu încetul țara începe să-și revină.

Dupa 2 mandate, Kucima nu a mai avut dreptul să candideze din nou. Astfel că în 2004 în locul său candidează Viktor Iuscenko și Viktor Ianukovici.

Deși sondajele de opinie îl dădeau câștigător pe Iuscenko, câștigător de Biroul Electoral a fost declarat Ianukovici.

Nemultumiți de rezultatul alegerilor, zeci de mii de ucrainieni au ieșit în stradă. Protestele de atunci sunt cunoscute ca „Revoluția Portocalie”, pentru că protestatarii au purtat steaguri portocalii, culoarea de campanie a lui Iuscenko. Și atunci, ca și la protestele de acum, totul a pornit din piața din centrul Kiev-ului, cunoscută ca și Maidan.

Revoluția portocalie din 2004
Revoluția portocalie din 2004

În 2008 Ucraina este puternic afectată de criza financiară și la alegerile din 2010 Viktor Ianukovici este ales din nou președinte. Iulia Timoșenko, o figura emblematică pentru Revoluția Portocalie, nu a reușit să câștige alegerile.

La scurt timp după asta lucrurile nu au mers bine, ci din contra țara a fost sufocată de corupție și interese ale diverselor facțiuni apropiate președintelui. Mai mult chiar, Iulia Timoșenko este băgată la închisoare în 2011 fiind acuzată de abuz de putere, deși puterile internaționale au condamnat gestul, catalogându-l ca fiind de fapt o „răzbunare politică”.

Pe acest fond s-a ajuns la protestele de săptămâna asta din Ucraina, mai ales când actualul președinte se arată mai interesat de influența Rusiei, decât de cea a Uniunii Europene.

#2. Președintele ucrainean declara vineri, 29 noiembrie, că Ucraina intenționează să semneze un Acord de Asociere cu UE într-un viitor apropiat, dar înainte de asta țara pe care o conduce are nevoie de „ajutor economic și financiar de la Uniunea Europeană înainte să poată semna un acord de asocierea cu blocul european”.

Viktor Ianukovici, președintele Ucrainei
Viktor Ianukovici, președintele Ucrainei

El a lăsat de înțeles că nu își permit să renunțe la schimburile economice și comerciale cu Rusia până când nu au bani de la UE.

Declarația a fost făcută după summit-ul de la Vilnius (care s-a desfășurat pe 28 noiembrie) când Georgia și Republica Moldova au parafat Acordul de Asociere cu UE.

#3. Aproximativ 10.000 de cetățeni au ieșit în stradă încă de săptămâna trecută, dar cei mai mulți s-au strâns după summit-ul de la Vilnius. Vineri au ieșit în Piața Independenței (pe care au numit-o acum simbolic Euromaidan) aproximativ 150.000 de persoane ca să-și arate nemulțumirea față de decizia luată de Ianukovici. Totodată ei au cerut demisia șefului statului.

Dragoste pe #euromaidan
Dragoste pe #euromaidan
Ciocniri între protestatari și poliție
Ciocniri între protestatari și poliție

Unii dintre organizatori au declarat că demonstranții au fost atacați de forțele de ordine și au folosit și gaz lacrimogen.

#4. În cursul zilei de sâmbătă președintele Ianukovici a condamnat actele de violență din timpul manifestațiilor și a cerut declanșarea unei anchete, pentru a fi descoperiți vinovații. Tot sâmbătă, presa străină relata că unii protestatari răniți s-au refugiat într-o biserică din apropierea Pieței Independenței.

Biserica în care s-au refugiat protestatarii
Biserica în care s-au refugiat protestatarii

#5. Uniunea Europeană (în persoanele lui Štefan Füle și Catherine Ashton) și Departamentul de Stat al SUA au condamnat atacurile împotriva protestatarilor precizând că „violențele și intimidarea nu au ce să caute în Ucraina”. Și cei de la Amnesty International au cerut să se respecte drepturile omului și să înceteze violențele.

UE
UE condamnă violențele de pe maidan

#6. Protestatarii nu s-au lăsat intimidați de forțele de ordine și duminică au ieșit din nou în stradă. Ei au cerut demisia lui Ianukovici și orientarea țării către Uniunea Europeană. La manifestație au participat aproximativ 700.000 de persoane, dintre care cel puțin 100 au fost rănite în timpul confruntărilor cu forțele de ordine.

Protestatari pe #euromaidan
Protestatari pe #euromaidan

Unii demonstranți au declarat că mai multe femei au fost bătute cu cruzime.

#7. Autoritățile au precizat că au încercat să înlăture protestatarii ca să poată instala bradul de Crăciun. Mai mult chiar, duminică dimineața tribunalul din Kiev a emis o decizie prin care interzicea protestele, însă manifestanții (majoritatea studenți) nu au ținut cont de ea.

Protestatari pe #euromaidan
Protestatari pe #euromaidan

#8. Mai mulți jurnaliști au fost răniți în timpul protestelor, unii fiind chiar agresați de poliție. În timp ce liderii opoziției făceau apel la demonstrații pașnice, mai mulți protestatari s-au dus la biroul președintelui unde au aruncat cu pietre și alte obiecte. Poliția a folosit forța ca să îi îndepărteze. Se pare că unii au plecat spre casa președintelui, care este în afară Kiev-ului, dar au fost opriți de forțele de ordine.

Doi tineri sărutându-se în timpul protestelor
Doi tineri sărutându-se în timpul protestelor

#9. Peste 1.000 de manifestanți din cadrul opoziției blocau luni dimineața accesul în sediul Guvernului ucrainean, în centrul Kievului, cerând puterii să demisioneze. Tot liderii opoziției au cerut să se facă o grevă generală în toată țara că poate așa Viktor Ianukovici și guvernul își vor da demisia.

Protestatari pe maidan
Protestatari pe maidan

#10. Cele mai noi informații care apar pe tema protestelor din Ucraina le puteți găsi pe hastag-urile #ukraine #euromaidan pe Twitter sau pe Facebook. Este vorba de mărturii ale celor prezenți la proteste, dar sunt și articole și declarații ale oficialilor pe tema protestelor.

hashtag-ul #euromaidan
hashtag-ul #euromaidan

#11. Operatorul de internet ”Volea” a spus că dă internet cu viteză maximă locuitorilor din centrul Kiev-ului și a rugat pe aceștia să scoată parolele de wifi pentru ca persoanele de pe #euromaidan să poată folosi aceste conexiuni, iar mai multe localuri și magazine ofereau ceai, cafea sau bulion gratis protestatarilor.

Uniunea Banduriștilor este alături de #euromaidan
Uniunea Banduriștilor este alături de #euromaidan

#12. Diaspora ucraineană a ieșit în susținerea manifestărilor din Kiev în toată lumea, din New York până în Grenada, din Bolivia până în India și în toată Europa.

Diaspora din Frankfurt alături de #euromaidan
Diaspora din Frankfurt alături de #euromaidan

Sursă: metropotam/ #euromaidan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente