Oamenii La La Play. Andriano Marian, dirijor: „Nu e deloc ușor să cânți într-o stână de oi sau într-un internat psihoneurologic”

mariano2

Tinerii La La Play au explorat Moldova, Ucraina și România timp de 12 zile, perioadă în care au atras atenția societății asupra unor probleme strigente din societate și au interpretat muzică academică acolo unde ea nu a mai răsunat vreodată.

Noi ne-am propus să vă facem cunoscuți toți tinerii talentați care stau în spatele acestui proiect. Prima persoană și „părintele” acestui proiect putem spune, este Andriano Mariano. Anume datorită dorinței sale mari de a aduce muzica clasică mai aproape de oameni acest proiect a căpătat viață și este deja la cea de-a doua ediție.

Andriano este un tânăr talentat, dirijor și directorul Orchestrei Naționale de Tineret din Moldova. Face muzică de la șase ani, a învățat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, iar mai apoi și-a continuat studiile la Cluj și București.

mariano3

Proiectul „La La Play” este unul foarte important și drag pentru Andriano, a muncit foarte mult la acesta, împreună cu echipa care a adunat-o pentru a putea aduce muzica clasică acolo unde ea încă nu a răsunat.

„La La Play mi-a retrezit un entuziasm acerb, pe care eu nu l-am avut demult. A face un asemenea proiect este o bucătărie întreagă, trebuie foarte mult timp, nu e deajuns să fie ideea doar. Pentru un proiect de calitate ai nevoie de susținere, ca lucrurile să meargă bine, ca oamenii să fie mulțumiți, să fie cazări bune, să fie concerte bune, să fie muzicieni buni”.

Cum am mai mărturisit Andriano, este o muncă dificilă să organizezi un concert în afara Chișinăului din mai multe puncte de vedere. E vorba despre lucruri imprevizibile cum ar fi timpul de afară, reacția publicului și alte condiții de ordin social.

Temerile înainte de a porni la drum

În cele din urmă, Andriano a reușit să organizeze expediția de muzică academică al doilea an consecutiv. Deși ideea La La Play-urilor este în fond aceeași, tânărul a încercat să abordeze alte subiecte, locații noi în care a reușit să simtă senzații diferită alături de echipa reconstruită pe jumătate. „Aș zice că e o ediție mai bună, este un progres, obiectivele pe care mi le-am pus, le-am realizat. Este destul de complicat să controlezi un proiect din acesta, pentru că totuși este o expediție”.

mariano4

Tânărul mărturisește că a avut multe temeri înainte de a porni la drum. „Mă gândeam mereu dacă expediția va prinde la public, dacă publicul va fi interesant de ceea ce noi îi propunem. Am abordat subiecte profunde, prin urmare am reușit să obținem ceea ce am vrut, e vorba despre emoții diferite, atât pentru noi, cât și pentru public. Am reușit să ieșim din Moldova, am abordat subiecte în România și Ucraina și cred că e un succes pentru acest proiect”.

Concert  într-o stână de oi și într-un internat psihoneurologic

În ceea ce ține de locații și subiecte, acestea sunt selectate minuțios, zice Andriano. „Alegem subiecte actuale, cu un interes pentru societate, noi abordăm subiecte apolitice și areligioase. Desigur ținem cont și de originalitae, subiectele trebuie să fie profunde, încercăm să evităm banalitățile și subiectele create în mod artificial.

Locațiile survin după ce subiectele sunt bine puse la punct, menționează Andriano. „De exemplu, dacă e vorba despre turism, vedem unde n-am fost și ce ar fi interesant să povestim oamenilor despre acest loc”.

Andriano spune că pentru această echipă a ales cei mai buni și flexibili muzicieni. „Este totuși un proiect de două săptămâni și nu e ușor să găsești o echipă disponibilă 24/24. Sunt aleși cei mai buni și cei mai deschiși către aventură muzicieni, deoarece provocarea e dificilă. Nu e deloc ușor să cânți într-o stână de oi sau într-un internat psihoneurologic”.

mariano

„Fiecare loc a avut un detaliu prin care l-am memorat”

Directoul Modovan National Youth Orchestra spune că expediția din acest an a avut un impact personal în primul rând, deoarece fiecare a încercat și a devenit mai bun în ceea ce face. „Este greu să-ți dai seama imediat despre impact, probabil trebuie să treacă ceva timp și apoi o să meditez, și o să analizez impactul real. Nu știu dacă fiecare din echipă s-a întrecut pe sine însuși, dar sunt sigur că fiecare din echipă a rămas măcar o dată captivat de acest proiect. Cu siguranță fiecare a avut o experiență inedită personală și beneficiul de a explora Moldova”.

Tânărul menționează că fiecare locație în care a fost alături de mica echipă l-a marcat într-un mod diferit. „În legătură cu evenimentul de pe malul Răutului aveam careva suspiciuni. Într-un final m-a marcat mult și pe toți ne-a cucerit. La Tighina publicul foarte generos și cald, la Corteni o atmosferă atipică, fiecare locație pe care am ales-o are ceva specific”.

„Partenerii se implică nu doar financiar”

Pentru ca o astfel de expediție să aibă loc, partenerii sunt foarte importanți, spune Andriano. „Partenerii care au fost cu noi anul trecut, au rămas și anul acesta, asta arată că concertele pe care le organizăm, sunt un proiect pe termen mediu sau lung, iar partenerii au fost deschiși să continuăm colaborarea. Partenerii sunt importanți pentru noi, de aceasta mereu ne străduim să fim deschiși cu ei și să colaborăm în continuare. Cel puțin e important pentru că găsim limbă comună, și nu pur și simplu colaborăm, dar și îndeplinim obiectivele puse pe foaie la început”.

În cadrul expediției La La Play partenerii nu se implică doar financiar. De multe ori ei ajută la organizare, aspecte logistice și implicarea unor oameni necesari.

mariano1

„Sper să revenim cu ceva nou”

La La Play nu este singurul proiect inițiat de dirijorul Andriano Marian. „În perioada 14-23 septembrie avem park festival, 4 concerte diferite în patru parcuri. Sunt mai multe proiecte, vom fi destul de încărcați. Muzicienii sunt deja pregătiți moral pentru evenimentele care urmează”.

Ce ține de expediția La La Play, Andriano și-ar dori o continuare, dar nu vrea să grăbească lucrurile. „La La Play III trebuie să fie ceva nou, ca și edițiile anterioare. Nu este deloc ușor să găsești subiecte și locații diferite despre care nu s-a mai vorbit, dar sper să revenim cu ceva nou. Tineri fiind, e important să muncim foarte mult și să credem în visele noastre. Trebuie să avem anumite țeluri în viață și să primim plăcere din ceea ce facem”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente