Majoritatea universităților au anunțat rezultatele admiterii pentru anul de studii 2018-2019, iar tinerii deja își fac planuri pentru noua viață de student. Echipa #diez a hotărât să le vină în ajutor absolvenților cu o listă de recomandări care le va permite acestora să afle mai multe lucruri despre specialitatea pe care urmează să o studieze la facultate.
Anterior am scris recomandări pentru specialitățile „Comunicare” și „Marketing”. Astăzi venim cu un set de sfaturi utile pentru cei care au fost admiși la „Relații Internaționale”. Lista recomandărilor, de această dată, a întocmit-o Mihai Clapaniuc, absolvent al FRIȘPA, USM și diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Așadar, dacă la toamnă începi să înveți „Relații Internaționale”, luna aceasta fă-ți timp pentru următoarele:
#Ce să citești
Independent Diplomat – Carne Ross
(O carte despre decepția unui diplomat britanic în profesia sa. Aici găsiți modul în care acesta se retrage din serviciul public britanic în semn de protest față de politica de implicare în războiul din Irak, din 2004)
The naked diplomat – Tom Fletcher
(O carte despre cum noua eră digitala impune unele schimbări pentru profesia de diplomat. Fletcher povestește ce înseamnă aceste transformări pentru profesia respectivă. Datorită erei digitale diplomații nu se mai poate ascunde după politeți, protocol și secrete – e despre noua diplomație, diplomația transparentă)
Prințul – Niccolo Machiavelli
(Este o carte clasică)
Vasile Alecsandri – Călătorii – Misiunii Diplomatice
(Îl știm pe Alecsandri pentru pasteluri, însă acesta a fost și un diplomat. Mi-au părut faine unele impresii ale lui expuse în această carte)
Diplomația – Henry Kissinger
(Carte de căpătâi pentru studenții de la Relații Internaționale. Lectura ei va fi obligatorie în timpul cursului universitar, deja e mai bine de acum sa începeți să o citiți)
#Ce să vizionezi
(Un film despre genocidul din Rwanda, eșecul multilateralismului și eșecul ONU)
Argo
(Un film despre criza unde diplomații americani au fost luați ca prizonieri în Teheran, în timpul revoluției)
Charlie Wilson’s War
(Este un film bun)
12 Angry Men
(Un film despre cum poți convinge 11 oameni într-o seara să creadă punctul tau de vedere. De asemenea, aici găsiți lucruri utile despre public speaking, persuasiune și alte momente interesante)
Thirteen Days
(Un film despre criza cubaneză din anul 1962)
The Whistleblower
(Un film despre o funcționară din ONU care a decis să scoată la iveala cusurul unei misiuni de pacificare care ar trebuie sa protejeze oamenii)
Wag the dog
(Un film intens și bun despre cum o istorie poate fi fabricată și promovată, inclusiv pe plan politic extern)
Il Divo
(Un film de Sorentino, poate nu se leagă neapărat cu politica externă și relații internaționale, dar este un film bun și interesant)
The French Minister
(Un film haios despre lucrul unui ministru de externe francez)
Bridge of Spies
(Un film clasic despre Războiul Rece)
(Obligatoriu! Despre cum Parisul a fost salvat de la distrugere cu ajutorul diplomației)
(E o comedie britanică despre profesia de Ambasador)
(Un film serial norvegian foarte bun)
#Ce să urmărești
Website-ul e-ir.info – este destinat pentru studenți și cercetătorii din domeniul Relațiilor Internaționale. Conține referate, interviuri, articole despre cele mai actuale și importante subiecte pentru această specialitate.
Urmărește siteurile „The Economist” și BBC pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în lume.
De asemenea, urmărește Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova ca să înțelegi activitatea diplomației naționale.
Urmărește activitatea unei Ambasade a Republicii Moldova peste hotare: SUA, Bruxelles, de exemplu. Acest lucru este util pentru ca să înțelegi în practică cu ce se ocupa o Ambasadă.
#Stagii de practică
Chiar dacă abia urmează să începeți studiile să știți că este foarte important să vă gândiți unde ați vrea să vă faceți stagiile de practică, în acest sens, Mihai vine cu câteva recomandări.
„Majoritatea instituțiilor precum ministerele, ambasadele altor țari în Chișinău, think-tank-uri în domeniul politicii externe sunt deschise pentru stagiari. Contează să ai inițiativă și insistență în a căuta.”
*Poziția exprimată în acest articol reprezintă opinii și aprecieri personale și nicidecum poziția oficială a instituției în care activează autorul recomandărilor