Autorul dublelor asasinate de la Durleşti şi Ialoveni, din 2010 şi 2011, ar fi fost implicat în alte şase infracţiuni, produse între anii 2007-2011. În urma unor atacuri armate, toate comise cu o armă de vânătoare, şase persoane au decedat, iar altele au fost rănite, scăpând cu viaţă.
Toate aceste atacuri au avut loc într-un perimetru restrâns din preajma localităţilor Durleşti şi Ialoveni. Această ipoteză e anchetată de un grup de poliţişti şi procurori care, după şase ani şi jumătate de la înregistrarea ultimei infracţiuni din această serie, continuă să-l caute pe atacator. „Da, a trecut mai mult timp, dar şi noi am devenit mai buni”, susţine Denis Rotaru, procuror de caz, care este sigur că, într-un final, autorul crimelor va fi descoperit, scrie Ziarul de Gardă.
În iulie 2007, într-o plantaţie de viţă de vie din Durleşti, mun. Chişinău, un bărbat este împuşcat mortal, iar altul – rănit cu o armă de vânătoare. La scurt timp, de crima respectivă era acuzat Andrei Crăciun, care locuia în zonă, condamnat ulterior la 21 de ani de închisoare. În 2012, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a trimis dosarul acestuia la rejudecare, pentru că nu existau probe care să-l incrimineze. În 2013, Curtea de Apel (CA) Chişinău l-a achitat pe Crăciun, iar în 2017, acesta a fost despăgubit de stat cu 1,5 milioane de lei pentru că a stat cinci ani în detenţie fără să-i fie demonstrată vina.
Crimele de la Durleşti şi Ialoveni, produse în 2007, 2010 şi 2011, sunt investigate de un grup din 12 procurori, ofiţeri de investigaţie de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii (INI) şi Direcţia Poliţie a mun. Chişinău. Denis Rotaru, procuror de caz, angajat în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care face parte din acest grup de lucru, susţine că, de fapt, se investighează mai multe infracţiuni, despre care se presupune că au fost comise de un singur om. Şase persoane au decedat în urma a opt atacuri comise în iulie 2007- iulie 2011, pe un perimetru de doar câţiva kilometri.
Denis Rotaru, procurorul de caz, membru al grupului care investighează crimele de la Durleşti şi Ialoveni, susține că seria de crima s-a oprit practic în 2011. „ Din 2011 până acum, infracţiuni şi tentative de acest gen şi după aceleaşi metode, în R. Moldova, nu au mai fost comise. Fiecare omor e la control. În momentul în care noi auzim că un om a fost împuşcat în R. Moldova dintr-o armă de vânătoare, automat ne uităm dacă are legătură cu dosarul nostru. Din informaţiile de care dispunem, şi oficială, şi neoficială, din 2011, aşa gen de infracţiuni nu au mai fost săvârşite”, a menționat sursa.
Potrivit procurorului, până în prezent au fost efectuate 850 de percheziții. „Sunt multe persoane. Pot să vă spun că în timp ce făceam acţiuni de urmărire penală pe acest dosar, au fost descoperite alte peste 60 de infracţiuni”, a conchis sursa.
Citește articolul în detalii AICI.