Tinerii și femeile fermieri – încurajați să-și lanseze propria afacere în sectorul agro-alimentar

Tinerii și femeile din domeniul agricol au fost informați, în cadrul unei conferințe naționale, despre oportunitățile de dezvoltare în acest sector și despre posibilitatea de a realiza un schimb de bune practici. Evenimentul a fost desfășurat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în comun cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, cu suportul Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, a declarat că unul dintre obiectivele evenimentului este de a promova bunele practici, care pot fi îmbrățișate de către tinerii și femeile fermieri. De multe ori se întâmplă că cei care vor să lanseze o afacere în domeniul agricol nu au suficientă experiență sau nu cunosc despre oportunitățile existente și despre suportul acordat de către stat și partenerii externi. „Scopul este de a îmbina trei piloni mult prea importanți – cunoștințe, finanțare și experiență”, a notat Iurie Ușurelu.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a remarcat că statul implementează politici pentru a susține tinerii și femeile cu afaceri în domeniul agricol. De exemplu, din Fondul național de dezvoltare agricolă tinerii beneficiază de subvenții majorate, de 15% din valoarea investițiilor – în construcția și renovarea serilor, în înființarea plantațiilor multianuale, în sectorul zootehnic etc. Pe lângă acest sprijin, în anul viitor pentru tineri și femei sunt planificate măsuri de obținere a subvențiilor în avans etc.

În 2017 erau înregistrați peste 500 de producători agricoli tineri și peste 300 de femei cu afaceri în domeniu, scrie IPN. 

Conferința națională a fost organizată cu suportul proiectului UE de asistență tehnică pentru implementarea contractului de reformă sectorială „Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală” (ENPARD).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente