Pentru prima dată în istoria Chișinăului, duminica aceasta va avea loc referendumul de demitere a primarului general al municipiului. Evenimentul politic, susținut și inițiat de Partidul Socialiștilor va avea loc pe 19 noiembrie.
Cât costă referendumul?
Despre costurile care vor fi alocate pentru Referendum s-a discutat mult, atât în mass-media locală, cât și la nivel politic. Suma de 9 milioane de lei a stârnit multe comentarii și a fost asul din mâneca Partidului Liberal, atunci când i-au îndemnat prin discursuri publice și panouri publicitare pe chișinăuieni să boicoteze acțiunea.
Devizul de cheltuieli pentru desfășurarea plebiscitului a fost aprobat de către Comisia Electorală Centrală, iar banii cheltuiți au fost alocați din bugetul de stat. Doar CEC va cheltui în jur de un milion de lei pentru remunarerea muncii în această perioadă, pentru bunuri și servicii, printre care internet, secuzizarea transportului de date, servicii de telecomunicații și altele.
O altă sumă importantă de bani a fost alocată birourilor secțiilor de votare. Vorbim despre 311 secții, care vor fi amplasate pe tot teritoriul municipiului. Nu poate fi ignorată nici suma care urmează a fi cheltuită pentru tipărirea numărului de buletine de vot necesare. 98.000 de lei – atât au anunțat reprezentanții CEC.
Cum am ajuns la referendum?
Drumul până la referendum a fost lung pentru socialiști. În luna martie a acestui an, socialiștii au anunțat inițierea procedurii de demitere a lui Dorin Chirtoacă, însă aceasta a fost respinsă de prima instanță. La scurt timp, Curtea de Apel admite solicitarea PSRM. 26 de membri au votat „pentru” și 15 „împotrivă”.
Pentru ca referendumul să aibă loc, a fost nevoie de o listă cu minim 64.411 semnături. Socialiștii nu doar că au atins acest număr, dar l-au și depășit, adunând o listă cu 77.299 semnături pentru inițierea procedurii. Acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă nefastă pentru PL. Tot atunci, se întâmpla ca Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu și Iurie Chirinciuc să fie reținuți de CNA pentru acte de corupție.
Pentru a înțelege mai bine drumul pe care l-a parcurs PSRM în căutarea referendumului, vă invităm să vedeți un infografic realizat de Ștefan Grigoriță.
Cine susține și cine boicotează Referendumul?
În timp ce unii și-au exprimat susținerea față de Referendum, mai exact Partidul Comuniștilor și Partidul Nostru, alții au boicotat evenimentul. Printre cei care au protestat împotriva plebiscitul anti-Chirtoacă se numără Partidul Acțiune și Solidaritate, Demnitate și Adevăr, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat, Partidul Unității Naționale și Partidul Liberal Reformator.
Câți oameni trebuie să iasă la vot?
De numărul celor care vor ieși la urnele de vot depinde în acest moment succesul sau insuccesul referendumului. Pentru ca să fie declarat valabil, cel puțin o treime din alegătorii cu drept de vot trebuie să iasă la urne. În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși în prezent 629.835 de oameni, iar o treime dintre aceștia ar însemna nici mai mult, nici mai puțin decât 209.945 de persoane.
Campania electorală
La scurt timp după ce au început toate procedurile pentru organizarea Referendumului, Dorin Chirtoacă a solicitat să fie înregistrat în calitate de participant, însă CECul a respins cererea acestuia. Decizia a fost motivată de 7 din cei 10 membri ai instituției, care au spus că cererea nu a fost depusă personal de primar, dar prin intermediul unei alte persoane împuternicite în acest sens.
După ce a aflat acest lucru, PL, care anunțaseră că boicotează Referendumul, a luat decizia de a se înregistra în cursă. Însă nici de această dată decizia nu a fost sigură, fiindcă la scurt timp au adus la cunoștință că nu vor delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale. Zis și făcut. În toate emisiunile de dezbateri, în fața telespectatorilor a ieșit doar reprezentantul PSRM, Ion Ceban.
Când am putea avea alegeri locale?
Dacă Referendumul va fi un succes, iar la urnele de vot se vor prezenta suficienți locuitori ai Chișinăului care vor vota pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, la mijlocul lunii mai 2018, vom avea alegeri locale anticipate. Cel puțin așa au anunțat reprezentanții CEC. Deocamdată, știm sigur că avem un candidat care și-a exprimat intenția de a concura pentru șefia Primăriei. Este vorba despre activistul și jurnalistul Sergiu Tofilat.