Gerardo Nigenda, un fotograf nevăzător de origine mexicană, de-a lungul a unsprezce ani a realizat fotografii pe care le îmbina cu semnele braiile, ca un soi de descifrare a imaginii. Una din seriile sale reprezintă mai multe nuduri feminine realizate în ultimii săi trei ani de viață.
Volumul „Fotograful nevăzător” cuprinde 150 de lucrări ale unor fotografi nevăzători din Mexic, India, China și Marea Britanie. Printre ele sunt o serie de fotografii nud, realizate de mexicanul Gerardo Nigenda.
Nigenda și-a pierdut vederea la 25 de ani. Tot atunci s-a angajat ca bibliotecar – aranja cărțile în alfabetul Braille, iar apoi învăța matematica și informatica. Când Gerard a împlinit 32 de ani, reportera Mary Ellen Mark i-a dăruit un aparat de fotografiat japonez Yashica. Din acea zi, Gerardo nu s-a mai despărțit de aparat. Aceste fotografii au fost realizate de Nigendo în ultimii săi trei ani de viață, scrie knife.media
În actul de fotografiere a nudului feminin pentru documentarul „Șoapte de lumină” de Alberto Resendiz, Nigenda a reflectat asupra modului în care simțul tactil este un alt mod de a privi. În textele din această serie sunt redate senzațiile acelui contact fizic subtil dintre două persoane care nu se văd una pe alta, dar se simt reciproc, explorarea tactilă a unei femei care așteaptă să fie văzută.
Aranjamentul semnelor braille din această serie este cel mai complex din toate lucrările lui Nigenda. În aceste fotografii, el nu doar încalcă regula scrisului în mod liniar, ci și fragmentează cuvintele pe linii separate, scrie de la dreapta la stânga sau amestecă scrierea orizontală și cu cea verticală.