Încă mai credeţi că boxul e un sport doar pentru bărbaţi? Basarabeanca Mihaela Leucă, stabilită în provincia italiană Torino, ne dovedeşte că nu e deloc aşa. Ea spune că a fost întotdeauna mai băieţoasă, dar a ştiut să-şi canalizeze energia corect, astfel că acum, la 19 ani, e campioană a Italiei la box, în Liga secundă Elite.
Victoria ei a ţinut primele pagini ale ziarelor de sport din Peninsulă, mai ales ale celor din provincia Torino, care au titrat că graţie tinerei pugiliste moldovence, după o pauză de 30 de ani, titlul de campioană la box a „debarcat” în regiunea lor.
Are înălţimea de 160 de centimetri şi o greutate de 48 de kilograme, dar pare firavă doar la prima vedere, căci pe ringul de box Mihaela Leucă luptă ca o leoaică. În acest an, tânăra pugilistă originară din sat. Crăsnăşeni, r. Teleneşti, a devenit campioană a Italiei la box în Liga secundă Elite.
„Eu sunt mai bătăuşă de felul meu. Îmi plac sporturile de contact şi, vreme de câţiva ani, chiar am făcut kickboxing aici, în Italia, dar fără să particip la competiţii. Iar acum un an şi jumătate, când clubul a închis secţia în cadrul căreia mă antrenam, mi s-a propus să fac box. Aşa am devenit pugilistă”, ne spune Mihaela Leucă, actualmente stabilită la Susa, o comună din nordul Italiei.
După părerea ei, boxul nu mai este rezervat doar bărbaților, cum era odinioară, căci, cel puţin în Italia, tot mai multe fete aleg să facă acest sport.
„E bine să-l practici măcar şi pentru simplul fapt că înveţi tehnicile de autoapărare – nu se ştie niciodată ce ţi se poate întâmpla în viaţă şi când îţi pot prinde bine aceste cunoştinţe”, e argumentul Mihaelei.
Pugilista consideră că femeile care vor să facă box nu trebuie să aibă calităţi deosebite. „Trebuie doar să vrea să înveţe mişcările, restul vine cu timpul. La antrenamente învățăm să fim mai puternice, să ignorăm durerea şi să facem faţă stresului, căci o luptătoare, dacă se enervează, nu mai reuşeşte să analizeze mişcările adversarei şi încasează şi mai multe lovituri. Un boxer bun știe să gândească, să aștepte și să lovească la momentul potrivit”, afirmă basarabeanca.
Continuarea articolului, semnat de Nina Tofan, îl găsiți aici.