Votul de joi, 20 iulie, din Parlamentul Republicii Moldova pentru implementarea modificărilor la Codul Electoral vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.
Aceasta este declarația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini şi a comisarului european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn.
Potrivit oficialilor europeni, selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a unui stat, însă UE are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali. „Împărtășim în continuare părerea Comisiei de la Veneția și a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului precum că schimbările propuse trezesc îngrijorări serioase în privința democrației eficiente în contextul politic actual”, se spune în declarația citată de IPN.
În declarație de mai spune că UE va continua să urmărească îndeaproape evoluția lucrurilor în legătură cu reforma electorală și implementarea acesteia. UE a subliniat în repetate rânduri că este nevoie să se respecte mecanismele democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar multipartid și supremația legii.
Potrivit lui Johannes Hahn și Federica Mogherini, implementarea acestor modificări va fi evaluată și în contextul obligațiilor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere și în contextul calității de membru al acesteia în Consiliul Europei.