După încheierea sesiunii de BAC elevii se bucură de timpul liber și de balurile de absolvire. Tinerii absolvenți ai clasei a 12-a „B” de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” au decis să doneze o sumă din resursele financiare preconizate pentru balul lor de absolvire organizației „Centrul Speranța”.
Organizația Non-Guvernamentală „Centrul Speranța” are drept scop incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi prin dezvoltarea şi prestarea serviciilor sociale comunitare şi de suport. „Centrul Speranța a fost instituit pe 15 august 1998 și era la început un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități. În prezent, sprijină incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități în general. Dacă sunt copii îi susținem în integrarea în mediul școlar și pe tinerii cu dizabilități îi susținem în găsirea unui loc de muncă”, a relatat pentru #diez doamna Lucia Gavriliță, fondatoarea și directoarea executivă a centrului.
Pentru a împărți bucuria absolvirii liceului, colectivul clasei a 12 „B” de la liceul „Spiru Haret” a decis să doneze resurse financiare pentru a susține copii și tinerii cu dizabilități. Fiindcă absolvenții nu mai au nevoie de rechizite, banii aceștia vor fi utilizați anume pentru cele mai necesare lucruri pentru elevii ce sunt incluși ca membri ai organizației Speranța.
„Deja de mai mulți ani, în luna august pregătim pachete pentru copii cu dizabilități care merg la școală. O prioritate pentru noi sunt copii de clasa întâi și copii de clasa a cincea care își schimbă instituția de învățământ. Le facem un pachet cu toate rechizitele de care au nevoie pentru școală. Și fiindcă este tradițional, copii așteaptă un cadou, chiar dacă nu sunt neapărat din familii vulnerabile. De obicei în acest cadou intră un ghiozdănaș, riglă, pix, creion, agendă”, a menționat doamna Gavriliță când am întrebat-o cum va fi gestionată donația.
În listele de beneficiari se numără 500 de familii, însă servicii directe sunt oferite la numere limitat în funcție de proiectele și programele organizației. „Avem diferite programe de sprijin pentru acești tineri. Suntem în proces de pregătire a unui proiect de sprijin al vieții independente. În luna iulie se va desfășura un proiect de învățare a deprinderilor de viață independente unde vor fi incluși 100 de tineri cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 18-29 de ani”, ne-a mai spus doamna Lucia.
Site-ul organizației poate fi accesat aici.