Participanți, compozitori, dirijori, interpreți din mai mult de 40 de țări din Europa și SUA, mai mult de 350 de concerte, spectacole și manifestări artistice și 1400 de lucrări interpretate. Acesta este bilanțul festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi”, care va desfășura în acest an pentru a XXVI-a oară.
Ediției a 26-a a festivalului include lucrări simfonice, vocal-simfonice, camerale ale compozitorilor români, spanioli, belorusi, rusi și ale clasicilor muzicii contemporane universale. Programele ediției încadrează 6 concerte orchestrale, dintre care 5 – simfonice. Festivalul se va deschide în data de 6 iunie, cu un concert al Orchestrei Naționale de cameră a Sălii cu orgă, sub conducerea maestrului Vladimir Andrieș.
Seria de concerte simfonice se va deschide cu concertul de omagiere a celebrului pianist și compozitor român Dinu Lipatti, dedicat aniversării centenare a muzicianului (7 iunie). Patru dintre concertele simfonice (7, 8, 11, 16 iunie) sunt parte a proiectului Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului si sunt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român Mihai Eminescu.
Concertele simfonice vor fi susținute de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, la pupitrul dirijoral se vor afla maeștrii Gheorghe Mustea, Mihai Agafița, Constantin Adrian Grigore (România), Vlad Razvan Baciu (România). Ultimul concert simfonic din cadrul ediției face parte din proiectul de colaborare dintre Zilele Muzicii Noi și Festivalul Internațional Transfest, acesta va cuprinde creații ale compozitorilor din Belarus, Rusia și Republica Moldova și va fi dirijat de compozitorul și dirijorul Oleg Palymski.
Concertele camerale sunt structurate pe componențe ale ansamblurilor: solo duo, trio (10 iunie, Muzeul Național de Artă), cvartet, cvintet, sextet (15 iunie, Filarmonica Națională). În concertele ediției vor evolua artiști cu renume, precum Anton Niculescu, violoncel (România), Lidia Ciubuc, pian, Kaizer Band, Ars poetica, Duo din Spania Eduard Terol, clarinet și Silvia Gomez Maestro, pian (14 iunie, Muzeul Național de Artă a Moldovei), capella corală Doina, sub conducerea Ilonei Stepan.
În cadrul ediției sunt preconizate două master-class-uri susținute de compozitorul și muzicologul, profesorul universitar, doctor Liviu Dănceanu (București), compozitorul, profesorul universitar, doctor Adrian Pop (Cluj Napoca) și lansări de volume de carte.