Răspunsul organizatorilor Olympic Fest la faptul că unele probe denotă sexism: „Aceste comentarii nu sunt în spiritul olimpic”

1234 mame carucioare
Foto:olympic.md

Pe 20 mai, la Chișinău va avea loc Olympic Fest, competiție anuală ce are scopul să promoveze sportul și un mod activ de viață. Pe lângă flashmoburi, concerte, activități culturale și cursa olimpică, organizatorii au introdus și câteva competiții pentru familie. Printre acestea, campionatele mamelor la alergat cu cărucioare, a fetițelor la alergat cu cărucioare sau a băieților pe biciclete. Activistele și activiștii pentru egalitatea de gen care formează Grupul de Inițiative Feministe din Moldova (GIFM) susțin că aceste probe sunt concepute în baza unor criterii sexiste și discriminatorii. Astăzi, la o conferință de presă echipa #diez a întrebat echipa de organizare ce părere are despre aceste reacții.

„Eu nici nu m-am gândit la subiectul asta, eu cred că e o acțiune pozitivă, indiferent cui se adresează”, a menționat Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Naţional Olimpic și Sportiv din Republica Moldova.

Lucia Juravschi, responsabilă de organizarea programului evenimentului a răspuns că: „Organizatorii Olympic Fest contează foarte mult pe participarea familiilor la acest eveniment pentru că de fapt un adevărat sportiv este educat în familie, iar cei mici sunt viitorii campioni”. Lucia Juravschi a mai adăugat că atât Olympic Fest cât și cursa olimpică în sine se adresează tuturor: „Vreau să subliniez acest fapt: indiferent de apartenență politică, sex, abilități sportive, gen, competiția se adresează tuturor persoanelor. Împreună cu instituția Odoraș.md, anul acesta am decis să mai adăugăm un concurs. Astfel, pe lângă cele tradiționale cum sunt campionatul mamelor la alergat cu cărucioare și campionatul copiilor la mers de-a bușilea, s-a mai adăugat și competiția fetițelor la alergat cu cărucioare. Nu s-a urmărit nici un scop, așa că comentariile acestea sunt niște comentarii care de fapt nu sunt în spiritul olimpic. Olimpismul înseamnă sport pentru oricine.”

Întrebată în acest context, dacă la competiția cu cărucioare pot participa și tați, Lucia Juravschi a spus că nu, întrucât competiția este destinată doar mamelor. „Bărbații vor veni cu mamele și vor ține copii, pentru că acest concurs este pentru mame. Pe feministe le invităm la Olympic Fest să se înscrie în orice concurs”, a adăugat ea.

La întrebarea #diez dacă contează atât de mult cine duce căruciorul, mama sau tata, organizatorii ne-au mai răspuns că da, contează, pentru că aceasta este o competiție ce se desfășoară în baza unui regulament: „În cazul de față, nu poate participa un bărbat alături de o mămică”, a menționat Leonid Bujor, directorul executiv al Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

„Reprezentarea relației inegale dintre părinți ca și normalitate transmite un mesaj deosebit de inechitabil și injust. Îngrijirea copiilor este sarcina egală a ambilor părinți, și este reponsabilitatea tuturor autorităților publice să promoveze prin activitatea lor egalitatea de gen”, a menționat Grupul de Inițiative Feministe din Moldova. De asemenea, activistele și activiștii din cadrul acestui grup au criticat și proba de ciclism destinată doar băieților: „Singurul tip de sport cu adevărat olimpic propus de către organizatori, și anume mersul pe bicicletă, este rezervat în exclusivitate băiețeilor. În descrierea evenimentului se menționează însă că aceasta este o „competiție neobișnuită pentru băieței”, ceea ce apare cel puțin bizar: ciclismul este de fapt un tip de sport olimpic foarte popular, spre deosebire de alergatul cu cărucioarele – în realitate o practică contestabilă și care creează o serie de riscuri atât pentru copil, cât și pentru persoana care împinge căruciorul și trecători”, s-a mai menționat în textul scris de Grup.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente