Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor își schimbă denumirea. Care sunt noile ei competențe

ionstefanita
Foto:Ion Ștefăniță de la Agenția pentru inspectare și restaurare a monumentelor pe poziția #7 a Partidului Acțiunea Democratică PC: Ярослав Минкин

În noimebrie 2016, se vehicula precum Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor ar putea fi lichidată. În proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative, s-a decis ca agenția să primească noi responsabilități și să sufere o minoră schimbare în denumire.

„Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor va deveni – Agenția de Protecție și Restaurare a Monumentelor, conform HG propusă recent spre consultare publică. Mersi tuturor care au avut puterea de convingere de a nu admite lichidarea acestei instituții, mersi în primul rând pentru unele misiuni diplomatice și parteneri de dezvoltare” spune Ion Ștefăniță,directorul agenției.

„În contextul modificării Legii nr. 131/2012, se exclude din competența Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică funcția de control a domeniului arheologie și protecție a monumentelor, funcție ce urma să fie preluată de la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Agenția Națională Arheologică, deoarece aceste agenții nu efectuează controlul de stat asupra activității de întreprinzător, ci au atribuții de asigurare a protejării, conservării și restaurării monumentelor, respectiv, de protejare și valorificare a patrimoniului arheologic.

Pentru a exclude interpretările, în Legea nr. 1530-XII din 22 iunie 1993 privind ocrotirea monumentelor, sunt operate modificări la art.161, astfel că în denumirea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, cuvintele „de Inspectare” se substituie cu cuvintele „pentru Protecție”; Agenția va avea competența de cercetare pe teren a monumentelor de istorie, artă și arhitectură și a zonelor lor de protecție, precum și verificare a respectării de către deținătorii cu orice titlu juridic a acestor monumente a legislației în domeniul ocrotirii monumentelor; orice verificare și solicitare de informații  cu privire la monumentele de istorie, artă și arhitectură și zonele lor de protecție, care se încadrează în noțiunea de control de stat în raport cu agenții economici, va putea fi desfășurată doar la inițiativa și cu implicarea directă a Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Agenția Națională Arheologică vor avea în continuare funcția de constatare a contravențiilor în domeniile aferente. Astfel, Codul contravențional în art. 4238 prevede, că constatarea contravențiilor legate de încălcarea legislației cu privire la patrimoniul cultural și monumentele de for public este de competența Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor pentru contravențiile legate de monumente de istorie și cultură de categorie națională, direcțiilor/secțiilor/serviciilor cultură ale autorităților publice locale pentru contravențiile legate de monumente de istorie și cultură de categorie locală și Agenției Naționale Arheologice pentru contravențiile legate de bunurile patrimoniu cultural – situri arheologice. Totuși, Legea nr. 1530/1993 prevede în calitate de agenți constatatori, în afară de organele de stat pentru ocrotirea monumentelor și comisiile împuternicite de Ministerul Culturii. În scopul evitării interpretărilor și abuzurilor, comisiile împuternicite de Ministerul Culturii vor fi excluse din lista agenților constatatori, așa cum este prevăzut la moment în art. 57 din Legea nr. 1530/1993” se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente