Comunitatea ortodoxă din s. Ghidighici este renumită prin activitatea sa filantropică, grija de copiii defavorizați, persoanele în etate, cu dizabilități, persoanelor în detenție, construcția centrului social-misionar din sat.
Preot Maxim Melinti: „Biserica nu este teatru și nici sala de concerte, iar enoriașii nu sunt spectatori, ci participanți la rugăciunea comună, co-liturghisitori. În comunitatea noastră noi depunem efort și creăm toate condițiile ca poporul să poată participa cât mai activ la slujbe.
Iată de ce în spațiu neocupat de icoane de pe iconostas am instalat un ecran pe care proiectăm textele ce le revin credincioșilor. Scopul corului bisericesc este să ajute pe credincioși să cânte și deci având ajutorul corului și textele în față, credincioșii noștri cântă sau rostesc rugăciunile comune, astfel descoperă bogăția imnografiei liturgice și se simt parte a comunității, slujitori ai liturghiei.”
Ion Andronache, membru al parohiei, student la Academia de Teologie: „Și amplificatoarele din biserică la fel este modernizare și inovație. Cărțile la fel sunt elemente moderne, ele au apărut în Moldova în secolul XVII, până atunci erau doar manuscrise. Tiparnițele (tipografiile) au fost pornite de marii ierarhi ai Moldovei: Petru Movilă, Varlaam și Dosoftei, recunoscuți sfinți în Biserica Ortodoxă”
Ștefan, membru al parohiei: „Când lumea nu înțelege ce se petrece în biserică și este neclar ce se cântă, atunci foarte repede se plictisește, iar slujba de 2 ore devine calvar. Nu cred că Dumnezeu vrea să ne chinuie, ci vrea să avem o rugăciune comună din dorința proprie. Cu aceste texte proiectate noi înțelegem ce rugăciune rostim, o trecem prin mintea noastră și apoi ea ajunge la inimă. Timpul trece foarte repede și nu ne obosim. Noi acum descoperim bogăția imnografiei ortodoxe”
Vladislav și Ina, membri ai parohiei: Proiectarea pe ecran a slujbei – este o inovație, care creează în locaș o rugăciune vie, comună. Datorită acestuia, mirenii citesc și cântă textele rugăciunilor de pe ecran și mai ușor pricep sensul, te simți participant activ al slujbei. De asemeni, memorezi numărul psalmilor sau a citirilor biblice și acasă poți să le recitești aprofândându-te în sensul proful a lor.
Mai demult anumite cuvinte ale rugăciunilor îmi erau neclare și pierdeam firul rugăciunii, așteptând să fie rostită sau cântată o altă rugăciune mai clară.
Dar acum ecranul ne permite să ne concentrăm asupra textului rugăciunii, iar mișcările sau sunetele celor din jur nu-ți mai sustrag din atenție, de asemenea memoria vizuală oricum este cea mai puternică. Mulțumesc părintelui Maxim pentru idee și realizarea ea!