Programul de mobilitate Erasmus+ i-a oferit o experiență de viață fără precedent, cu impact major asupra viitorului, susține Cătălina Grițco, studentă în anul II a Facultății Inginerie Economică și Business, UTM. Tânăra a ales să studieze businessul internaţional în Lituania, beneficiind de posibilitatea de a învăța timp de un semestru la SMK University of Applied Social Sciences – Universitatea Științelor Aplicate SMK din Vilnius.
Pentru site-ul Universității Tehnice a Moldovei, tânăra a menționat că în capitala Lituaniei a avut parte de o primire foarte caldă. Prima săptămână, considerată una de adaptare, a fost bogată în evenimente. Sub îndrumarea mentorilor – membri ai organizației internaționale a studenților Erasmus Student Network (ESN), a participat la numeroase activități, în cadrul cărora a făcut turul orașului, a cunoscut cultura Lituaniei și a legat prietenii cu numeroși semeni, beneficiari ai programului de mobilitate Erasmus+. Erau aproximativ 50 de tineri din Italia, Spania, Franța, Germania, Polonia, Cambodgia, Taiwan, Azerbaidjan, Turcia. Cătălina a obținut un card internațional de student, un e-mail, acces la platforma „MOODLE” a universităţii – gazdă și și-a întocmit orarul de studii.
„Prelegerile planificate au urmat până la finele lunii noiembrie. Profesorii titulari erau, în mare parte, lituanieni, dar am cunoscut și profesori din Taiwan şi Rusia. Sălile de clasă – dotate cu echipament ultramodern. La cursuri mergeam cu plăcere, acestea erau interactive, dinamice, bazate pe discuții, dezbateri. De învăţat am avut mult, întrucât cunoştinţele teoretice urmau să fie aplicate în decembrie şi ianuarie în cadrul lucrărilor individuale, prezentării proiectelor de cercetare şi susţinerii examenelor, dar aceasta mi-a adus numai avantaje, îmbunătățindu-mi semnificativ abilitățile analitice, de elaborare a prezentărilor PowerPoint și de a vorbi în faţa publicului. Am început să învăţ şi limba lituaniană, aşa că la sfârșit de septembrie eram deja în stare să mă adresez angajaților din sfera serviciilor în limba lor – engleza pe acolo nu prea se vorbește”, susține studenta.
Administraţia Universităţii şi colegii din autoadministrarea studenţească le-au organizat şi un program cultural foarte variat prin oraşul Vilnius, unde tânăra a vizitat Castelul medieval din Trakai şi Universitatea din Klaipeda.
Programul de mobilitate Erasmus+ i-a oferit o experiență de viață fără precedent și cu impact major asupra viitorului său: a învățat de la cei mai buni, a interacționat cu oameni minunați, și-a îmbunătățit semnificativ nivelul limbii engleze și a obţinut un plus de motivație și inspirație.