Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, pe care dorește să-l inițieze președintele țării pe 24 septembrie 2017. Astfel, potrivit estimărilor efectuate de CEC vot fi necesare aproximativ 75 de milioane de lei.
În acest sens, CEC a aprobat o hotărâre care va fi înaintată Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova în vederea asigurării mijloacelor financiare necesare organizării și desfășurării referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes național. Costul exact estimat de Comisia Electorală Centrală este de 74 711,28 mii lei.
Cât s-a cheltuit pentru recensământ?
87 de milioane de lei ne-a costat Recensământul populaţiei din 2014, datele căruia au fost prezentate de Biroul Naţional de Statistică, după 34 de luni de la încheierea procesului de colectare.
Inițial, pentru lucrările recensământului, din bugetul stat au fost alocate 73,269,4 mii lei. 59 de milioane din această sumă au fost consumate pentru remunerarea personalului angajat temporar. Aproape 12 milioane de lei a costat echipamentului IT, materialul cartografic, serviciile de tipărire (chestionarele, rechizitele, serviciile de transport şi telefonie). Aproape 2 milioane de lei – din surse externe – s-au cheltuit pe campania publicitară şi instruirea personalului angajat temporar.
La sfârșitul anului 2015, BNS a anunțat că banii alocați nu sunt suficienți, ceea a schimbat ideea de procesare a chestionarelor. Directorul general al BNS, Vitalie Valcov, anunțase, atunci, că datele urmează să fie introduse manual, de către operatori. Softul de introducere manuală a fost oferit gratuit de Birou de Statistică al SUA. Au fost angajați 200 de operatori care au lucrat, în câte două ture, la 100 de calculatoare închiriate de la Comisia Electorală Centrală, scrie deschide.md
Pentru ce să se cheltuie 75 milioane de lei?
Faptul că deja acum aproape fiecare persoană vorbește despre recensământ, ar scădea cheltuielile de promovare, softul oferit gratuit de către Biroul de Statistică al SUA deja este, personalul calificat a fost deja instruit, astfel, statul cu ușurință ar putea intra în cheltuielile de 75 milioane de lei necesare pentru referendum.
În caz că se organizează referendumul consultativ fiecare întrebare cerută de către Igor Dodon ar costa aproape 19 milioane de lei.
La 28 martie, în cadrul conferinței de presă ținute cu ocazia împlinirii a 100 de zile de activitate, Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui referendum ce va conține patru subiecte înaintate de președinte.
Întrebările care vor fi incluse în referendum și la care cetățenii vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” sunt:
# Doresc sau nu cetățenii să anuleze „legea miliardului”?
# Să i se ofere sau nu președintelui țării dreptul constituțional de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate?
# Doresc sau nu cetățenii să se reducă numărul de deputați în Parlament, de la 101 la 71?
# Vor cetățenii sau nu să se studieze în școli disciplina „Istoria Moldovei”?