Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) este o instituție de învățămant superior tehnic din Chișinău și este unica de acest profil acreditată de stat. Pe lângă numeroase specialități și profesori buni, universitatea se mândrește și cu un campus unic, de toată frumusețea, ce bucură atât privirile studenților, cât și a celor care vor să își petreacă timpul frumos în parcul pus la dispoziție.
Spre deosebire de alte campusuri, cel de la UTM găzduiește sculpturi, havuz, dar și un muzeu în aer liber. În Parcul Dendrologic – Muzeul tehnicii în aer liber, puteți găsi instalații tehnice, sculpturi, dar și alte obiecte ce vă vor atrage atenția.
În Parcul universității este prezentă o „Galerie a Gânditorului”, alcătuită din sculpturi ce reprezintă domeniile de activitate și pregătire profesională ale UTM, dar și simbolurile gândirii creative a societății umane. Galeria include piese ce simbolizează și primele invenții ale omului, cum ar fi aprinderea focului prin scânteie. Pe lângă aceste sculpturi a fost montată și mostră de teasc moldovenesc, sculptată în piatră.
În campus este instalat și primul tractor apărut pe meleagurile noastre, alături de primul tractor moldovenesc lansat în 1964, acesta fiind găsit și restaurat de către studenții UTM. Cele mai multe dintre piesele din acest parc au fost realizate de către studenții și profesorii universității, la catedrele și laboratoarele Universității Tehnice. Pe terenul universității, pot fi admirate și elicoptere, dar și tramvaie, unul dintre acestea fiind tras de cai realizați din metal.
În 2012, cu susținerea Universității Tehnice a Moldovei au demarat lucrările de implementare a proiectului „Le gardien des souvenirs” prin producerea unei ediții limitate de bănci pentru a fi amplasate în Parcul Dendrologic al UTM. Băncile întrunesc plastic două simboluri universale (simbolul inimii și cel al infinitului) care formează o armonie menită să păstreze și să protejeze amintirile celor care s-au așezat și au trăit o emoție.
Pentru dirijarea mișcării unui satelit și vizualizarea lui cu ajutorul telescopului sunt construite două edificii amplasate pe teritoriul Parcului – Muzeu, care este iluminat pe timp de noapte cu ajutorul a câtorva surse de energie regenerabilă: instalații eoliene și solare.
În mijlocul Parcului – Muzeu a fost amenajat un havuz înfrumusețat cu cele douăsprezece figurine zodiacale, asamblate prin sudură din diverse elemente metalice. Lucrarea este realizată după ideea unei studente de la Facultatea Design Industrial.
În perspectivă este prevăzută posibilitatea măririi suprafeței Parcului – Muzeu, unde vor fi amplasate o serie de case-ateliere înzestrate cu diverse dispozitive și instalații folosite de strămoșii noștri pentru confecționarea rogojinilor, covoarelor, pieselor forjate (fierării), folosirea râșnițelor pentru măcinat etc.