(doc) Proiectul Cadrului de referință al Curriculumului Național este supus dezbaterii publice

28educatie_elevi_bacalaureat_international_w1638_h1092_q100
Foto:Ziarullumina.ro

Ministerul Educației lansează discuțiile publice privind proiectul Cadrului de referință al Curriculumului Național și privind modelele de Plan-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Dezbaterile vor fi organizate pe parcursul lunilor martie-aprilie curent, în mai multe regiuni ale republicii.

Primele ateliere de consultări publice s-au desfășurat astăzi, 3 martie, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Cimișlia, reunind experți în domeniul educației, autori de curriculum și de ghiduri metodice, reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, profesori  universitari, cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general, părinți și elevi. În total, la dezbateri au participat peste 70 de persoane din raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Basarabeasca, Ștefan-Vodă, Căușeni și Cimișlia.

Valentin Crudu, șef al Direcției învățământ preuniversitar, a accentuat că elaborarea Cadrului de referință al Curriculumului Național și a Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal se regăsește în lista priorităților stabilite de Ministerul Educației pentru perioada anilor 2017-2020, pe domeniul dezvoltare curriculară în învățământul general.

„În acest context a fost creat un grup de lucru, constituit din reprezentanți ai Ministerului Educației, Institutului de Științe ale Educației, Universității de Stat din Moldova, Institutului de Politici Publice. Experții au lucrat asupra conceptului proiectelor menționate, care acum sunt supuse dezbaterii în vederea definitivării lor. Am invita la consultările publice nu doar specialiști din sistemul de învățământ, ci și părinți, elevi, pentru a încuraja și dezvolta parteneriatele familie-școală. Cadrele didactice și părinții sunt parteneri egali în procesul educativ, însă fiecare dintre ei are anumite experiențe și îndeplinește anumite activități specifice”, a spus sursa citată.

Prezent la discuții, Vladimir Guțu, dr. hab., profesor universitar, a subliniat că elaborarea proiectului Cadrului de referință al Curriculumului Național a fost determinată de mai mulți factori, inclusiv de necesitatea implementării noilor prevederi ale Codului educației, intrat în vigoare la 23.11.2014.

„Realizarea demersului prioritar al Strategiei Naționale „Moldova 2020” prevede modernizarea sistemului educațional pentru a răspunde atât nevoilor individuale ale tinerilor, cât și cerințelor pieței muncii. Continuarea reformelor educaționale, îmbunătățirea rezultatelor acestora, precum și dezvoltarea continuă a Curriculumului Național  sunt esențiale pentru a asigura calitatea învățământului general. Totodată, este important să se respecte consecvența în acțiunile procesului de modernizare a Curriculumului Național”, a afirmat Vladimir Guțu.

Consultările publice continuă, iar pe parcursul lunilor martie și aprilie, în regiunile Nord, Centru și în UTA Găgăuzia vor fi organizate mese rotunde. După încheierea dezbaterilor, proiectele documentelor vor fi propuse pentru aprobare Consiliului Național pentru Curriculum.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente