Radu Lungu povestește cum e să studiezi la UWC în Singapore: Moldova trebuie să învețe să nu pună elevii pe o „tablă de onoare”

16195903_1277929192283551_8499492187453115661_n
Foto:Arhiva personală

Atunci când se înregistra pentru bursa UWC știa că acest colegiu are scopul de a educa tinerii pentru pace și un viitor sustenabil. „După ce am fost selectat, mi-a trebuit cam o săptămână să conștientizez faptul că am obținut o bursă de studii la cel mai mare UWC, care se află în alt colț al lumii, în Singapore”, își amintește Radu Lungu. Acum, la câteva luni de studii, tânărul ne-a povestit mai multe despre această experiență și cum a reușit să se integreze în cultura țării.

„Probabil partea cea mai complicată din procesul de pregătire a fost obișnuirea cu gândul că în câteva luni, viața mea se va schimba radical și nu voi mai avea alături prietenii și familia”, spune Radu, care înainte de a-și face bagajul către marea aventură, a început să caute mai multă informație despre colegiu și în același timp să comunice cu studenții de acolo. A descoperit faptul că școala este un loc binevoitor și prietenos, unde ai toate oportunitățile pentru a te dezvolta multilateral. „Așteptările mele se rezumau la un mediu favorabil de studiu, o mulțime de colegi din diferite țări și un amalgam de culturi și naționalități”, spune Radu.

Teme pentru acasă online și registre electronice

Colegiile UWC urmează programul de studii International Baccalaureate (IB). „Acesta este un program de studii internațional, menit să dezvolte abilitățile intelectuale, emoționale și sociale necesare pentru a trăi, învăța și lucra într-o lume globalizată”, ne explică Radu. Din această cauză, programul de studii se axează preponderent pe dezvoltarea capacităților și gândirii critice mai mult decât pe memorare. „Pentru a primi o notă bună aici, trebuie să ai un echilibru între teorie și exemple plauzibile din lumea reală, mai ales pentru științele umanitare. La fel, timpul acordat elevilor pentru examene este mai scurt ca în Moldova. În acest fel, trebuie să gândești rapid și precis pentru a reuși să răspunzi pe deplin la întrebarea din test. Un alt lucru care m-a impresionat plăcut și care după părerea mea lipsește la noi este spiritul practic al școlii și utilizarea din plin a tehnologilor. Spre exemplu, aici toate temele de acasă sunt postate pe o platformă online, iar frecvența este notată în registre electronice”, spune tânărul.

 

Arhiva personală
Arhiva personală

Cultura Republicii Singapore – „un mix incredibil dintre o societate occidentală și una conservatoare”

Pe lângă oportunitatea de studii, Radu a cunoscut câte un pic și din cultura Republicii Singapore, care, potrivit lui, „este un mix incredibil dintre o societate occidentală și una conservatoare, caracteristică majorității țărilor asiatice”. „Populația majoritară este formată din singaporezi de origine chineză, malaezieni și indieni. O altă parte importantă a țării este comunitatea largă de expatriați. Toate aceste culturi sunt reprezentate în diferite aspecte ale orașului, începând de la mâncare și încheind cu tradiții și arhitectură”, povestește Radu.

Ceea ce a observat la oameni este că tind să fie foarte concentrați pe carieră și pe rezultate profesionale. „Fiind un stat-oraș practic lipsit de resurse naturale, Singapore este nevoit să exploateze la maximum potențialul uman, motiv pentru care sistemul de educație din Singapore este în top 3 în lume”, spune Radu. Un alt lucru uluitor pentru el sunt regulile stricte și uneori chiar exagerate, astfel încât din lista lucrurilor interzise fac parte: guma de mestecat, hrănitul porumbeilor și chiar conectarea la wi-fi-ul vecinului, care se pedepsește cu o amendă de până la 10.000 de dolari. Datorită acestor reguli, orașul este pur și simplu impecabil, spune tânărul, curățenia fiind mereu pe primul loc. „Probabil unul din lucrurile mele preferate în oraș sunt food court-urile sau așa zisele „hawker” centre. Acestea sunt localuri imense, unde toată cultura Asiei de Sud-Est se amestecă în arome de mâncare indiană, chineză, europeană etc. Aici poți găsi cea mai delicioasă și diversă mâncare la cele mai accesibile prețuri.”

 

Arhiva personală
Arhiva personală

Moldova ar trebui să le ofere elevilor mai multe opțiuni decât real sau umanist

Radu a rămas surprins și de varietatea de subiecte oferite de școală, începând de la teatru și dans, continuând cu film, design, business, psihologie, filosofie și până la subiecte tradiționale ca fizica, biologia, chimia. Fiecare elev are posibilitatea de a alege șase obiecte de studiu, trei la nivel înalt și trei la nivel standard. Două trebuie să fie din categoria limbilor și restul, câte un obiect din fiecare categorie: matematică, științe naturale, științe umanitare și artă. La fel, în primul an toți elevii sunt obligați sa frecventeze cursul Teoria cunoștințelor. Programul durează doi ani, iar la final fiecare elev primește un scor în dependență de notele la examene plus câteva puncte în funcție de activitățile la care participă în timpul acestor doi ani de studii. Punctajul maxim este 45.

Arhiva personală
Arhiva personală

Datorită diferenței de subiecte studiate, orarul lecțiilor este diferit pentru fiecare. În medie, un elev are între 12 și 14 lecții pe săptămână. Lecțiile sunt mai lungi ca în Moldova, o lecție durează o oră și cincisprezece minute, iar numărul maxim de ore pe zi este patru.

„Deoarece am avut șansa să aleg, pot să spun ferm că îmi plac toate obiectele pe care le studiez. Datorită echilibrului dintre cercetarea individuală, materialul predat de profesor și aplicarea teoriei în exemple reale, procesul de studiu este foarte captivant, iar întrebarea atât de des prezentă la elevii din Moldova: „De ce am nevoie să învăț toate aceste lucruri?” practic lipsește aici”, povestește Radu.

 

Arhiva personală
Arhiva personală

„După părerea mea, Moldova ar trebui să diversifice spectrul de subiecte accesibile elevilor și să le ofere mai mult decât alegerea dintre real și umanist. Sistemul educațional din Moldova ar trebui să învețe să nu clasifice elevii și să îi includă în așa zisa „tablă de onoare”. Fiecare elev este diferit, iar performanța fiecăruia este un lucru personal”, este de părere Radu.

Dans, voluntariat, alpinism și arte marțiale în timpul liber

În Singapore a învățat cât de bogată în culturi, limbi și tradiții este lumea. „Este uimitor cum într-un campus de 2.000 de oameni poți vedea toată diversitatea lumii în nuanțele ei cele mai colorate. Atunci când trăiești într-o comunitate atât de diversă se distrug toate stereotipurile și prejudecățile, iar atunci când vreau să generalizez ceva mă gândesc de două ori”, spune tânărul.

Cel mai mult îi place organizarea și etica de muncă. Începând cu școala și încheind cu planurile guvernamentale, toate acțiunile sunt planificate minuțios și pe termen lung, spune Radu.

 

Arhiva personală
Arhiva personală

Datorită programului diversificat a avut șansa să se implice într-o varietate de activități extrașcolare cum ar fi cluburi de discuții, activități culturale de dans, activități de voluntariat în ONG-uri internaționale, alpinism și arte marțiale. Cea mai importantă activitate pentru el este însă IFP (Inițiativa pentru Pace). Ea constă în organizarea unei conferințe de pace în una din zonele de conflict ale Asiei de sud Est. „Echipa mea va organiza conferința în tânăra republică Timorul de Est. Vom petrece o săptămână cu tinerii locali ajutându-i să se cunoască pe sine și să se dezvolte după o lungă perioadă de conflict cu Indonezia.

 

Arhiva personală
Arhiva personală

După absolvire, Radu își dorește să meargă la o universitate în Statele Unite ale Americii sau Canada. „Plănuiesc, de asemenea, să mă întorc în Moldova și să împart experiența mea, însă nu știu exact când se va întâmpla acest lucru.”

„Cei care își doresc această bursă trebuie să știe că este experiența care le poate schimba viața la 180 de grade, în același timp făcându-i să descopere lumea dintr-o perspectivă total diferită. Desigur, pentru a fi selectat trebuie să fii pasionat de ideea UWC și să împărtășești valorile pe care le promovează conceptul UWC. Cât despre procesul de selecție, probabil cel mai bun sfat pe care pot să îl ofer, oricât de banal ar suna, este să fiți voi înșivă și să vă arătați calitățile.”

Anterior, echipa #diez a fost în satul de baștină al lui Radu – Mereni, acolo unde l-am cunoscut prin prisma activităților de voluntariat din comunitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente