Site-ul MoveHub a creat un infografic în care arată țările lumii și a doua limbă ca importață în țara respectivă. Urmărind graficul observăm că a doua limbă s-a conturat în funcție de trecutul țării, de cine a fos colonizat ș.a. Mai jos vă invităm să vedeți tendințele la nivel global.
#Europa
A doua limbă a țărilor care au fost membre a Uniunii Sovietice – Estonia, Letonia, Lituania și Ucraina – rămâne Rusă. Franța și Italia dețin engleza ca a doua limbă. Iar, România, Serbia și Slovacia, care au fost membri ai Imperiului Austro-Ungar, mai au limba maghiară ca a doua limbă.
#Africa
Majoritatea oamenilor de pe acest continent vorbesc engleză, italiană sau franceză din cauza colonialismului. Astfel, în Algeria a doua limbă este franceza, reflectând ocupația Franceză a statului. Italiană este a doua limbă în Libia, Egipt și Sudan, unde mai este considerată a doua limbă și engleza.
#Asia, Oceania și Orientul Mijlociu
Conform hărții a doua limbă în Australia este Mandarin Chineză, reflectând o populație numeroasă din China. În China a doua limbă este cantonează, în timp ce națiunile tropicale Malaezia și Singapore au mulți vorbitori de engleză. În Coreea de Sud a doua limbă este engleza, în timp ce în Japonia este coreeană .
# America Centrală este bogată în limbi vorbite ca a doua limbă, dar creola este vorbită în principal în Haiti.
# America de Nord
Spaniolă este a doua limbă pentru Alaska și Statele Unite ale Americii. În Canada a doua limbă oficială este franceza, iar în Mexic nNahuatl(cunoscut istoric ca aztecă).
# America de Sud
Nativa Quechua este a doua limbă vorbită în Ecuador, Peru și Bolivia. Brazilia a moștenit spaniolă ca limbă străină în timp ce Surinam deține engleză – reflectând colonizarea britanică la începutul secolului al 17-lea. În Chile a doua limbă este engleza, iar în Argentina este italiana.