Femeile şi bărbaţii din Republica Moldova vor ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani. De asemenea, stagiul de cotizare va fi același – de 34 de ani. 51 de deputați în Parlament au votat în lectură finală un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii
Această majorare a fost explicată de Ministerul Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei prin îmbătrânirea populaţiei, prin faptul că numărul pensionarilor creşte mai repede decât al persoanelor angajate, transmite IPN.
Potrivit noilor amendamente, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual. Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019, câte 4 luni anual. Pentru femei este stabilită aceiași vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028 – câte 6 luni anual. Stagiul de cotizare pentru bărbați se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024. Totodată, au fost operate modificări privind reexaminarea pensiei. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după ieșirea la pensie, pot solicita reexaminarea pensiei lor nu mai des decât o dată la doi ani.
Oxana Domenti, deputată din fracţiunea comuniştilor, a spus că prin aceste modificări guvernarea diminuează cu o treime practic numărul de pensionari, ceea ce e inadmisibil în condiţiile în care şi speranţa de viaţă este mică în comparaţie cu ţările din regiune. Deputata a mai menţionat că femeile sunt discriminate majorându-li-se substanţial vârsta de pensionare.
Ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a spus în plenul Parlamentului că, din contra, prevederile actuale ale legii de fapt discriminează femeile, acestea nu acumulează stagiul de cotizare necesar şi au o pensie echivalentă cu 70% din pensia bărbatului, fiind astfel şi mai sărace.
Speranţa de viaţă în 2015 în Moldova, potrivit Biroului Naţional de Statistică, a constituit la bărbaţi 67,5 ani şi la femei 75,5 ani.