Profesorul universitar Vladimir Guțu, decan al Facultății Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea de Stat din Moldova, expert internațional, a devenit prima persoană din spațiul post-sovietic inclusă în Galeria Internațională a Celebrităților din domeniul educației adulților şi formării continue (International Adult and Continuing Education Hall of Fame). Ceremonia de nominalizare a avut loc în orașul Orlando, Florida, SUA.
După cum a informat șefa Direcției învățământ superior și dezvoltare a științei, Nadejda Velișco consiliul executiv al International Adult and Continuing Education Hall of Fame a examinat CV-ul, raportul de activitate și răspunsurile on-line ale dlui Vladimir Guțu.
Candidatura dlui profesor universitar Vladimir Guțu a fost înaintată/recomandată de către profesorul universitar Laurențiu Șoitu din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, profesorul universitar Romiță Iucu-Bumbu, Universitatea din București, precum și profesorul universitar Otilia Dandara, prorector pentru activitatea didactică al Universității de Stat din Moldova.
Vladimir Guţu este un participant activ la inițierea și promovarea reformei din sistemul educațional din Republica Moldovei în perioada post-comunistă. El a coordonat direct și a participat activ la elaborarea celor mai importante documente: Legea Învățământului, Programul de Dezvoltare a Învățământului, Concepția Dezvoltării Învățământului, Concepții Educației Adulților, inclusiv Codului Educației etc.
Imediat după proclamarea independenței Republicii Moldova în 1991, Vladimir Guţu a devenit un lider-cheie în conceptualizarea şi constituirea sistemului de învăţământ din Republica Moldova. Dumnealui a dezvoltat documentele de politici educaţionale în 2005, când învățământul superior din Republica Moldova a aderat la Procesul de la Bologna. Profesorul universitar Vladimir Guţu a jucat un rol important în ultimele decenii ale carierei sale în calitate de președinte al Consiliului Național pentru Curriculum și în calitate de expert în cadrul Comitetului pentru Politici şi Practici Educaționale din cadrul Consiliului Europei în promovarea standardelor internaţionale în domeniul educaţional.
Bucletul comemorează cea de-a 21-a Ceremonie de nominalizare a International Adult and Continuing Education Hall of Fame, dar mai important, sunt înregistrate unele dintre cele mai valoroase realizări ale liderilor nominalizați în 2016, Orlando, Florida, SUA. Contribuțiile lor la educația continuă a adulților oferă fundament pentru perpetuarea educație și învățării în secolul actual ( www.halloffame.outreach.ou.edu).
International Adult and Continuing Education Hall of Fame este Galeria Internațională a Celebrităților din domeniul educației adulților şi formării continue, care onorează liderii din acest domeniu și servește ca o puternică inspirație pentru viitoarele generații de corifei din domeniul învățământului. Anual, liderii din domeniul educaţiei din întreaga lume sunt selectați pentru nominalizarea (includerea) în International Adult and Continuing Education Hall of Fame.
Galeria Internațională a Celebrităților a fost creată la mijlocul anilor ’80 ai secolului precedent nu numai pentru a onora liderii în domeniul educației, dar și pentru a exprima recunoștință față de acești bărbați și femei, care au adus contribuții deosebite în domeniul educației și au un impact major asupra dezvoltării învățământului și promovarea politicilor educaționale atât pe plan național, cât și cel internațional. Acești lideri inovatori cred cu pasiune în evoluția puterii educației. Toți aceștia sunt exemple elocvente de învățare pe tot parcursul vieții și au lăsat impresii de durată asupra elevilor/studenților, instituțiilor și organizațiilor care le-au servit.