Promo LEX: Cel puțin 3.600 de plângeri au fost constatate în ziua alegerilor. Circa 570 sunt din diasporă

vot

Rezultatele preliminare ale numărătorii în paralel a voturilor pentru alegerile președintelui RM efectuată de Promo-LEX arată că, Igor Dodon a acumulat 55,5 % din voturi, iar Maia Sandu – 44,5%. Acestea sunt datele oferite de Misiunea Promo-LEX de observare a Alegerilor președintelui Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016.

Aceste rezultate preliminare au fost calculate în baza rapoartelor primite prin mesaje SMS de la rețeaua de 1.981 de observatori din țară și 36 de observatori delegați în secțiile de votare de peste hotare. Rezultatele finale ale numărătorii în paralel a voturilor urmează a fi prezentate în următoarele 72 de ore, după verificarea și analiza manuală a proceselor verbale originale recepționate de observatorii Promo-LEX în incinta secțiilor de votare.

Conform proceselor verbale, Promo-LEX a numărat 1.551.915 alegători care au primit buletine de vot. Dintre aceștia, 1.474.216 de alegători au votat în țară, iar 77.699 au votat peste hotarele țării în cele 36 de SV unde au fost delegați observatori. Analiza datelor privind participarea la vot în ziua de 13 noiembrie 2016 arată că, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat între orele 10.00 și 12.00, iar graficul rezultatelor finale privind prezența la vot demonstrează și de această dată, că procesul de votare a fost unul continuu și neîntrerupt.

Totodată, Misiunea Promo-LEX constată că, în 11 secții de votare de peste hotare, s-au epuizat toate cele 3.000 de buletine de vot distribuite pentru o secție de votare, iar în alte șapte secții, numărul buletinelor de vot utilizate s-a apropiat îngrijorător de cifra de 3.000 de buletine de vot.

Datele preliminare ale numărătorii în paralel a voturilor efectuată de Promo-LEX, calculate în baza informațiilor din cele 2.017 SV monitorizate, indică următoarele cifre:

Igor Dodon – 55,5 % (826.178 de voturi)

Maia Sandu – 44,5 % (712.189 de voturi)

Informațiile primite de la observatorii Promo-LEX privind calitatea procesului de numărare a voturilor după închiderea secțiilor de votare, reliefează următorul tablou:

  • au fost întocmite formulare speciale de numărare a rezultatelor votării în 1.892 de SV, în 250 de SV nu s-au întocmit formulare;
  • în 2.009 SV sigiliile de pe urnele de vot erau intacte la deschiderea acestora pentru numărare, în opt sigiliile nu erau intacte;
  • în 1.755 de SV doar un membru al BESV a prezentat buletinele de vot tuturor participanților la procesul de numărare, iar în 261 de SV această normă a fost încălcată;
  • în 2014 SV au fost sigilate cutiile cu buletinele de vot expediate în adresa circumscripțiilor electorale, în trei SV nu au fost sigilate;
  • în 1.986 de SV poliția a fost prezentă și a asigurat paza în timpul transportării buletinelor de vot la circumscripția electorală, în 31 de SV nu a fost prezentă poliția (majoritatea SV dintre acestea fiind de peste hotarele țării);
  • în 55 de SV s-a constatat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau perimetrul de 50 de metri ai SV, iar în 1.962 de SV nu au existat persoane neautorizate;
  • observatorii au constatat cel puțin 3.601 plângeri din partea alegătorilor până la finalul zilei alegerilor, dintre care cel puțin 569 astfel de plângeri au fost constatate peste hotarele țării.

De asemenea, Misiunea Promo-LEX a calculat că, în cele 30 de secții de votare, unde puteau vota cetățenii din regiunea transnistreană, au votat maxim 17.613 alegători din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Numărarea paralelă a voturilor este o metodă de verificare a rezultatelor alegerilor, care constă în prelucrarea informației calitative și cantitative a proceselor-verbale ale Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare (BESV), în cadrul unui efort de monitorizare a alegerilor la nivel național în ziua alegerilor (e-day) și în perioada imediat următoare până la prelucrarea totală a informației din procesele-verbale.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care monitorizează procesul electoral în toate circumscripțiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. În ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în fiecare secție de votare din cele 1.981 deschise în țară. MOA Promo-LEX a realizat Numărarea în Paralel a Voturilor în toate secțiile de votare din țară. Misiunea observă alegerile și în 36 de secții de votare constituite peste hotarele RM. Observatorii implicați în procesul de monitorizare au semnat Codul de conduită al observatorului național independent Promo-LEX, obligându-se să acționeze operativ, cu bună-credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de o echipă centrală formată din 37 de persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente