Candidata PAS la funcţia de preşedinte, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică „vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova pentru turul doi al alegerilor prezidențiale”.
„Deschiderea de noi secții de votare în străinătate a fost respinsă din start de Comisia Electorală Centrală, motivând acest lucru prin aceea că, ”în conformitate cu prevederile legislației electorale”, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I. Dincolo de faptul că nu există vreo prevedere legală care ar interzice deschiderea de noi secții de votare peste hotare, constat că autoritățile statului (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisia Electorală Centrală), în loc să evalueze în mod obiectiv situația reală și să consimtă gravitatea ei în cazul în care nu se întreprind măsuri urgente, au preferat să nu facă nimic în afară de elaborarea de comunicate precum că nu se poate”, a menționat lidera PAS.
Totodată, Maia Sandu atenţionează că există riscul ca dreptul la vot al persoanelor de peste hotare să fie obstrucţionat: „Reamintesc, în acest context, că în zilele acestea asistăm la o mobilizare fără precedent a cetățenilor noștri din diaspora în vederea participării la scrutinul din 13 noiembrie, iar, în caz de nedeschidere de noi secții de votare, există riscul major ca votul acestor persoane să fie obstrucționat. Adică, s-ar putea ca acești cetățeni ai Republicii Moldova, după ce vor parcurge zeci, sute sau chiar mii de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată secție de votare, să nu poată vota fie din cauza că nu vor reuși să intre în secția de votare pînă la închiderea ei, fie că nu le vor ajunge buletine de vot. Reamintesc și atenționez instituțiile responsabile și, în special, conducătorii acestora, că dreptul de vot este unul fundamental, iar obstrucționarea lui, chiar și prin inacțiune, este inadmisibilă”.
Referitor la votul studenților, Maia Sandu a menționat că Parlamentul a demonstrat, încă o dată, că nu are nimic comun cu interesele tinerei generații, nedorind să dezbată proiectul domnului Ghilețchi, care ar permite studenților să voteze la locul de studii.
Lidera PAS a mai solicitat instituțiilor statului să întreprindă cu maximă celeritate acțiunile necesare în vederea desfășurării unui scrutin liber și corect, asigurând dreptul de vot tuturor cetățenilor țării care doresc să fac acest lucru.