(foto) Dumitru Grosei, despre Zilele Filmului Românesc: Ne-au susținut cei de peste Prut, ai noștri nu vor să ne susțină

film1

În jur de 3 000 de iubitori de film au umplut sala cinematografului Odeon în cele patru zile de film românesc la Chișinău. Regizorul basarabean Dumitru Grosei a povestit pentru #diez detalii despre desfășurarea festivalului, ce are loc pentru al doilea an. Totodată, regizorul a menționat și despre nemulțumirea față de autoritățile publice de la Chișinău, care și-au demonstrat în mod repetat indiferența față de acest eveniment cultural.

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu au putut fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, între 20 şi 23 octombrie, la Cinema Odeon.

În cadrul festivalului, au avut loc și masterclass-uri susținute de regizori. Cristi Puiu, considerat de critică cel mai important autor al Noului Val românesc apărut după 2000, a vorbit publicului despre filmele sale și despre felul de a vedea arta cinematografică. Producătoarea filmului „Sieranevada”, Anca Puiu, a susținut la rândul său un masterclass despre producția de film.

 

film11

Sălile au fost arhipline

grosei

 

„Evenimentul a fost frecventat masiv, sălile au fost arhipline, iar anul acesta s-a înregistrat o frecvență și mai mare decât anul trecut, întrucât am avut în jur de 3.000 de spectatori. Lumea a ieșit foarte bucuroasă de la film și pot să spun că am recunoscut fețe de anul trecut, dovadă a faptului că începe să se formeze un spectator fidel al acestui eveniment”, este de părere regizorul Dumitru Grosei.

Nivelul de cultură cinematografică rămâne scăzut

„Nivelul nostru de cultură în domeniul cinematografiei și anume a instrumentelor de care un om dispune pentru a viziona un film este scăzut. Oamenii sunt un pic cam timorați, se tem să-și spună opiniile, dar anul acesta, am avut un public mai viu datorită faptului că am adus în fața oamenilor realizatorii de filme, actorii și regizorii. Publicul a fost și mai tânăr per ansamblu. Am stimulat interesul și prin oferirea unor premii, ce au constat din cărți, discuri, afișe semnate și chiar și o călătorie romantică la București. Încă nu e atât de mare cultura, dar încercăm prin acest eveniment să facem o diferență în această privință”, menționat regizorul.

Fluxul mare de spectatori îi motivează pe organizatori să continue ideea evenimentului. „Cel mai mult ne-a bucurat faptul că au venit oameni intelectuali, interesați de filme. De obicei, organizăm și o mică recepție. Oamenii însă nu au reacționat la asta, dar la filme. Ei au venit pentru filme. Asta ne dă motive și chiar ne obligă să continuăm”, este convins Dumitru Grosei.

 

film10

Eveniment cultural la Chișinău, fără Ministerul Culturii și fără Primărie

Evenimentul a fost susținut în mare parte de partenerii de peste Prut. „Asta mă întristează cel mai mult, și anume faptul că ai noștri nu vor să susțină. Niciodată nu a venit domnul Chirtoacă sau doamna ministră a Culturii, deși este un eveniment de mare anvergură. Noi încercăm să introducem Chișinăul în circuitul de seria A al filmelor, al unor evenimente de calitate. Nu am văzut să vină președintele Uniunii Cineaștilor, nu am văzut profesori de film, nu știu de ce, deși am trimis invitații la toți. Sigur, nu sunt obligați, dar e ceva ce nu pot înțelege. Domnul Chirtoacă umblă prin subsoluri, dar să vină la un eveniment cultural nu dorește, atunci când aparent se dă român. Sunt chiar indignat, am bătut la multe uși, au alergat mai mulți tineri prin ploaie să le trimită invitații și n-au venit nici anul acesta, nici anul trecut.  M-am bucurat în schimb să-i văd pe ambasadorii Ungariei și României.”

 

film8

film6

film5

film4

film9

film7

film2

film1

***

Zilele filmului românesc este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și Casa de producție ROVA FILM (România), cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din România, Uniunii Cineaştilor (UCIN) din România și ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău, avându-i ca parteneri pe Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Republica Moldova, Studioul MOLDOVA FILM, Arhiva Națională de Film (România), RAQUETTE, PRINT CARO, LUCRU MANUAL MOLDOVA, TONI URSACHI, SAL PAN (România), Cinema ODEON, DIONIS GROUP NISPORENI (Moldova).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente