Mierea din Republica Moldova a obținut două medalii de aur la concursul expozițional, care a avut loc în cadrul celei de-a 43-a ediții a Congresului Internațional al Organizației Mondiale a Apicultorilor “Apimondia 2013”. Congresul s-a desfășurat în capitala Ucrainei, or. Kiev, în perioada 29 septembrie-4 octombrie 2013.
Ambele medalii au fost obținute de firma specializată în apicultură ”Casa albinei” din satul Hulboaca, mun. Chișinău, la categoriile ”fagure de miere în miere” și ”fagure de miere”. În total, la expoziție au participat 220 de companii din întreaga lume care au concurat la cinci categorii.
”Produsele noastre apicole au fost apreciate la cel mai înalt nivel. Pe perioada desfășurării Congresului, standul RM a fost vizitat de circa trei mii de persoane care s-au arătat interesați de mierea moldovenească. Mai mult, după ce s-a anunțat că mierea din Moldova a obținut două medalii de aur, un șeih din Arabia Saudită a cumpărat întregul nostru lot de miere”, a spus președintele Asociației, Ștefan Condratiuc în cadrul unei conferințe de presă, anunță INFOTAG.
Ștefan Condratiuc a menționat că ramura apiculturii are mari perspective în Moldova, iar pentru a putea beneficia de fonduri europene este necesar ca structurile asociative din domeniul apiculturii să fie fortificate. ”De asemenea, este necesar să dezvoltăm cultura consumului de miere în Moldova. În prezent, în Moldova consumul anual de miere pe cap de locuitor este de circa 600 de grame, în timp ce în țările UE acest indicator variază între 1,8 kg și 2,3 kg. Ar fi bine ca în școli și grădinițe în rația alimentară să fie inclusă și mierea de albine”, consideră Condratiuc, îndemnând cetățenii să consume mai multă miere deoarece aceasta reprezintă o sursă de sănătate.
Apicultorul din satul Șipca, r-n Șoldănești, Ștefan Sandic, a prezentat în cadrul Congresului Apimondia laboratorul mobil de extragere a mierii în câmp, achiziționat din fondurile UE prin intermediul proiectului „Remitențele Dezvoltă Comunitățile în Moldova”, implementat de A.O. Hilsfwerk Austria Internațional.
”Acest laborator reprezintă o noutate pentru Moldova și permite recoltarea mierii de albine direct în câmp. Laboratorul a trezit deja interesul mai multor apicultori, fiind simplu de utilizat și reducând substanțial munca apicultorului”, a spus Ștefan Sandic.