(video) Ziua Națională a Vinului va aduce un omagiu oamenilor care se află în spatele Vinului Moldovei

5cfaec7b-5619-41e0-8138-a01aecaaed43

Cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc în perioada 1-2 octombrie 2016 la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Sărbătoarea națională desfășurată în acest an sub genericul „Omul – Sufletul Vinului” este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și a partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Tradițional, pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru.

Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare națională,  iar vinul și vița-de-vie, devenite motive principale ale acestei sărbători, nu vor lipsi din multitudinea de activități pregătite pentru acest eveniment.

5

Vasile Luca, vice-ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare: „Și în acest an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va fi alături de organizatorii Zilei Naționale a Vinului pentru a susține acest eveniment de anvergură, care are o pondere din ce în ce mai importantă  în agenda socio-culturală a Republicii Moldova.  În 2014, pentru prima dată Ziua Națională a Vinului a fost organizată sub umbrela brandului vitivinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care a adus o schimbare pozitivă atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Acum trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a continua promovarea producătorilor noștri, a vinurilor noastre, dar cel mai important – pentru a promova Republica Moldova ca o țară producătoare de vinuri de cea mai înaltă calitate.”

Prin prisma laitmotivului „Omul – Sufletul Vinului”, ediția aniversară a Zilei Naționale a Vinului își propune să aducă în prim plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, fie în podgorii sau la vinării, și care contribuie la crearea vinului de calitate. Pentru a păstra elementele tradiționale ale celei mai mari sărbători naționale, Oficiul Național al Viei și Vinului a alocat un buget de 2,3 milioane de lei pentru desfășurarea evenimentului din acest an.

1Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului:  „A XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc sub sloganul curpinzător și simbolic „Omul – Sufletul Vinului”, pentru că fără suflet niciun vin nu poate fi de calitate. Scopul evenimentului rămâne de a promova cultura consumului vinului de calitate, a vinurilor autentice. Cât privește structura și desfășurarea evenimentului, aceasta rămâne aproape neschimbată, iar pilonii principali dezvoltați pe parcursul acestor ani vor fi păstrați și consolidați. Primul pilon sunt oamenii și vinăriile care contribuie la economia și dezvoltarea economică a țării. În acest context, la Ziua Națională a Vinului vor fi prezente mai mult de 40 de vinării mici, mijlocii și mari, care vor oferi spre degustare peste 400 de vinuri. Al doilea pilon pe care se bazează Ziua Națională a Vinului este Drumului Vinului, sau altfel denumit oenoturismul, care se bucură de un succes tot mai mare în ultimii ani. Iar în acest an, Drumul Vinului va fi completat cu o nouă destinație, și anumite distileria Kvint, care recent a devenit membră a zonei cu Indicație Geografică Protejată Codru.“

Începând cu anul 2010, prin intermediul și cu suportul proiectelor Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite industria vitivinicolă a fost „regândită”. Iar din 2013, USAID a oferit suport și în „regândirea” conceptului sărbătorii Ziua Națională a Vinului, care este urmat și implementat și în această ediție jubiliară, cea de-a XV-a.

2e11aa1f-9b42-4123-9e88-4e49d49f9964Sergiu Botezatu, Manager senior de proiecte, USAID Moldova: „Agenția de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite deja de câțiva ani oferă suport dezvoltării sectorului vitivinicol, unul dintre cele mai strategice și competitive sectoare pentru economia Republicii Moldova.  În prezent, acest sector este totalmente integrat cerințelor și rigorilor comunității europene. Este instituționalizat un parteneriat public-privat și Oficiul Național al Viei și Vinului a fost desemnată instituția responsabilă de dezvoltare a sectorului vitivinicol. Astfel, suportul acordat de USAID pe parcursul anilor se regăsește astăzi în rezultatele obținute de acest sector la toate capitolele.”

 

2Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Începând cu 2013, prin intermediul proiectelor USAID, s-a acordat un suport pentru a regândi conceptul Zilei Naționale a Vinului, iar acest concept este urmat îndeaproape și  implementat și în această ediție jubiliară, cea de-a XV-a. Ziua Națională a Vinului nu este doar o sărbătoare națională, aceasta are un mare potențial pentru a deveni un eveniment de talie regională, așa cum dorim să-l poziționăm pentru anii următori, să-l scoatem în agenda europeană din regiunea de Sud-Est pentru a atrage cât mai mulți turiști. Chiar dacă piața domestică este una țintă pentru vinurile moldovenești, piețele de export pot fi țintite prin asemenea evenimente, ceea ce ne demonstrează și creșterea vânzărilor pe piețele țintă din UE: Polonia, Cehia, România. Ziua Națională a Vinului devine un trend setter pe piața vinului din RM deoarece multe companii vinicole aleg să-și lanseze produsele anume la această sărbătoare.”

Companiile vinicole pregătesc mai multe surprize pentru vizitatorii Zilei Naționale a Vinului: vinuri noi, concursuri și oferte promoționale.

3

 

Elena Davidescu, producător de vinuri: „Suntem onorați să participăm la Ziua Națională a Vinului, întrucât această sărbătoare constituie și o metodă importantă de promovare a produselor noastre atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Consumatorii noștri direcți au posibilitatea de a veni, de a ne vedea, de a face cunoștință cu noile noastre produse. În acest an, vom veni cu foarte multe vinuri proaspete, dar vom avea și vinuri din anii 2011, produse atât din soiuri autohtone, cât și din soiuri străine. Vă așteptăm cu multe surprize la Ziua Națională a Vinului!”

 

6

 

Dan Prisăcaru, producător de vinuri: „Cu toate că suntem în plin sezon de recoltare și procesare a strugurilor, Asociația Micilor Producători este foarte entuziasmată și se pregătește intens pentru acest eveniment. Vom avea multe concursuri, oferte promoționale, vom prezenta unele noutăți, dar o să ne străduim să venim și cu vinuri din recolta acestui an, vinuri cât mai aromate. Veniți să sărbătorim împreună Ziua Națională a Vinului!”

 

 

Pe 1 și 2 octombrie 2016 ești așteptat cu mare drag la Ziua Națională a Vinului – cea mai mare sărbătoare a tradițiilor din Moldova și un spectacol cultural unic!

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente