Școala de vară AteStat Civic: despre cum un grup de tineri au construit un stat în 7 zile

școala1

Un grup de 60 de tineri au participat în perioada 18 – 25 august 2016 la Școala de vară AteSTAT Civic. Aceștia au beneficiat de o experiență unică privind înțelegerea mecanismelor de funcționare a unui stat și au testat pe propria piele rolurile de cetățeni, antreprenori și oameni de stat, punând în practică strategii pe care le vor putea aplica și în viață.

Școala s-a desfășurat în trei etape: prima a fost una instructivă, în care participanții au fost implicați în activități de cunoaștere, team-building și ateliere tematice la subiectele: „Principiile unui stat democratic”, „Reprezentativitatea și procesul electoral”, „Drepturile omului și societatea civilă” și „Bazele antreprenoriatului”. La această etapă tinerii au reușit să își dezvolte capacitățile necesare pentru un viitor lider, pe care le-au pus în practică în cealaltă etapă.

școala4

Alegerile electorale:

În cadrul etapei a doua a început formarea statului propriu zis, numit AteSTAT Civic. Prima provocare cu care s-au confruntat cetățenii a fost desfășurarea alegerilor electorale cu toate implicațiile ei: formarea Comisiei Electorale Centrale, deschiderea secțiilor de vot în stat, formarea mecanismelor necesare pentru a asigura caracterului democratic al alegerilor etc.

Fiind o republică parlamentară, în cursa pentru fotolii în Camera Deputaților s-au înscris 7 candidaturi în total. Dintre acestea, 5 au acces în parlament. Cele mai multe voturi au fost obținute de Mihaela Șerpi, fiind votată de 48 de cetățeni. De asemenea au trecut pragul electoral Dan Vartic (cu un număr 45 de voturi), Felicia Mișin (45 de voturi), Claudia Gherțescu (35 de voturi) și Sergiu Colesnicov (31 de voturi).

școala2

Candidații au desfășurat și o campanie electorală, și-au prezentat programele de guvernare, au organizat discuții cu cetățenii și dezbateri publice.

Rata participării la vot în cadrul ateSTAT Civic la cele două secții de vot a fost de 94%, cetățenii dând dovadă de implicare activă în procesele decizionale ale statului.

Alegerea președintelui și cabinetului de miniștri:

În ședința de constituire a parlamentului au fost întreprinși primii și cei mai importanți pași pentru crearea unui stat cu instituții funcționale. De aceea, după lungi dezbateri în plenul parlamentului, deputații au căzut de acord să desfășoare alegerea președintelui prin vot secret. În cele din urmă, întrunind majoritatea de voturi, președinte al statului a fost ales Daniel Vartic.

De asemenea, a fost constituit cabinetul de miniștri și ministerele, după cum urmează:

– Ministerul Finanțelor, ministru: Dumitru Cogîlniceanu, asistentă: Gabriela Șerpi

– Ministerul Fericirii, ministru: Nicoleta Bejan;

– Ministerul Ordinii Publice, ministru: Danila Nadejda.

școala1

Elaborarea Constituției AteSTAT Civic:

Următorul pas care trebuia întreprins a fost elaborarea Constituției. Pentru a atinge acest scop, parlamentul a dispus formarea unei Comisii speciale, formate din 3 experți: Dionisie Cotruța, Anastasia Negară și Răzvan Chirița.

Aceștia au elaborat proiectul Constituției și l-au prezentat Parlamentului, iar membrii parlamentului au aprobat legea cu unanimitate de voturi.

Legea supremă în stat a stabilit principiile de organizare a statului, drepturile fundamentale și responsabilitățile cetățenilor, a adoptat moneda unică, a legalizat comerțul și a pus bazele unei economii de piață.

școala7

Economia de piață:

Economia este un factor primordial pentru un stat, de care depinde necondiționat modul de funcționare a statului. Prin adoptarea Constituției AteStat Civic, legislativul a pus bazele economiei de piață, iar cetățenii erau încurajați să inițieze propriile afaceri.

Pentru înființarea patentei de întreprinzător, cetățeanul plătea o taxă unică de 50 de cenți, având dreptul să comercializeze și să ofere o gamă largă de servicii.

școala5

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolDionisie Cotruța – un antreprenor de succes:

„Pentru mine experiența căpătată pe parcursul proiectului AteStat Civic a fost una de nedescris. A fost o combinație între util și plăcut. Am cunoscut oameni noi și am învățat multe lucruri utile. Unul dintre acestea a fost libertatea de a pune în practică teoria. Astfel ni s-a acordat dreptul de a ne iniția afaceri. A mea a pornit de la o simplă dorință de a bea o cafea dimineața. În decurs de o zi, cu ajutorul unei partenere am stabilit planul de afaceri, am investit bani în produsele necesare, dar înainte de asta ne-am informat de la unii participanți dacă ar dori și ei o cafea. Datorită unui plan bine stabilit, ședințelor zilnice cu partenera de afaceri și unei reclame potrivite, vorba despre afacerea noastră s-a răspândit repede în statul AteStat. Bineînțeles, am avut câteva mici incidente la început de drum care ne-au demoralizat pentru început, dar în scurt timp am găsit soluția și am reușit să aducem pe piață noi oferte pentru a evita concurența”.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

Mihaela Șerpi – deputat în Parlamentul AteStat Civic:

„Nu în fiecare zi poți fi deputat. Consider că experiența mea este unică. Am înțeles că a fi deputat înseamnă multă muncă, compromisuri, timp, dorința de a face ceva pentru cetățeni, dar și greșeli. Am încercat să nu repetăm greșelile guvernării Republicii Moldova și sper că ne-a reușit”. Întrebată fiind despre provocările cu care s-a confruntat, Mihaela ne-a răspuns că au fost mai multe: „Elaborarea Constituției, care între timp a suferit mai multe modificări; alegerea guvernului; am încercat să creăm condiții favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Cred că cel mai dificilă provocare pentru parlament a fost să satisfacem necesitățile cetățenilor și să ne ridicăm la așteptările lor”.

școala6

În calitate de traineri ai școlii de vară au fost Olga și Serghei Lîsenco, care au organizat activitățile instructive pentru participanți și i-au susținut să devină buni lideri și cetățeni responsabili.

Școala de vară AteSTAT Civic a fost organizată de Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei (CRTO) și Centrul de Tineret Orhei cu suportul financiar din partea Ministerului Tineretului și Sportului și Consiliul Raional Orhei.

Text de Răzvan Chirița

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente