Cavalerii și domnișoarele de onoare sunt personaje nelipsite din cadrul oricărei nunți. Tradiția spune că nu pot fi alese, ca domnișoare de onoare și cavaleri, rude ale mirilor, ci persoane apropiate, dragi, cu care mirii au avut o trainică relație de prietenie.
Tradiția domnișoarelor și cavalerilor de onoare pleacă din vremuri mai vechi. Astfel, la vechile nunți, mirele obișnuia să fure mireasa, ajutat fiind de cavalerii de onoare, care erau îmbrăcați similar mirelui și care îi induceau în eroare pe urmăritori. La fel și domnișoarele de onoare, având vestimentația asemănătoare miresei, îi împiedică pe părinți să-și găsească fata furată.
Astăzi obiceiul furatului miresei există încă, dar sub alt aspect. Rolurile cavalerilor și domnișoarelor de onoare nu mai sunt aceleași, iar responsabilitățile lor s-au înmulțit chiar.
Responsabilitățile cavalerilor de onoare
Înainte de nunta propriu-zisă, cavalerii sunt responsabili de organizarea petrecerii burlacilor. Pentru ca aceasta să fie un real succes, adunați câteva informații despre preferințele prietenului vostru.
După ce alegeți locația, gândiți-vă la cadoul pe care urmează să-l dăruiți din partea cavalerilor de onoare. De obicei se aleg cadouri simbolice, reprezentative, obiecte amuzante sau daruri personalizate.
Cavalerii de onoare sunt cei care deschid alaiul de nuntă spre casa mirelui, unde are loc bărbieritul acestuia. Apoi, tot cavalerii de onoare sunt cei care îl însoțesc pe mire la casa nașilor, unde sunt ospătați cu șampanie. Pe parcursul întregii nunți cavalerii de onoare vor fi în apropierea mirelui pentru a-l ajuta în orice situație.
Alte îndatoriri ale cavalerilor de onoare: primirea invitaților și îndrumarea lor în sala de mese, întreținerea atmosferei de petrecere, invitarea persoanelor din sală la dans, participarea la aruncarea buchetului și a jartierei.
Responsabilitățile domnișoarei de onoare
Domnișoarele de onoare organizează petrecerea burlăcițelor, dacă mireasa este de acord ca aceasta să existe.
În plus, stă în atribuțiile domnișoarei de onoare să susțină moralul miresei, înainte de nuntă. De multe ori, miresele încep să simtă stresul evenimentului mult mai puternic în perioada premergătoare nunții.
Așa că domnișoarele de onoare trebuie să se asigure că viitoarea mireasă va avea o persoană sau chiar mai multe persoane de încredere, cu care să discute, ori de câte ori va avea nevoie.
Mireasa va avea nevoie ca domnișoarele de onoare să o ajute să ia decizia corectă atunci când vine vorba de aspectul ei și nu numai.
Domnișoarele de onoare au rolul de a ajuta la gătirea miresei și la alte îndatoriri specifice, precum: prinderea cocardelor în pieptul invitaților.
Alte îndatoriri ale domnișoarelor de onoare: primirea invitaților și îndrumarea lor în sala de mese, întreținerea atmosferei de petrecere, invitarea persoanelor din sală la dans, participarea la aruncarea buchetului și a jartierei.
Cavalerii și domnișoarele de onoare vor ține lumânările în biserica, dacă acestea nu sunt ținute de către nași. De asemenea, aceștia înconjoară masa de trei ori împreună cu preoții, nașii și mirii.