„Fii actor, nu spectator” acesta este genericul celei de-a VII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Social, care s-a lansat astăzi, 18 august 2016. Scopul Festivalului este de a informa și sensibiliza populația Republicii Moldova referitor la problemele legate de sănătatea și drepturile sexuale și reproductive în rândurile tinerilor.
Anul acesta la Festival participă 35 de echipe de tineri din diferite localități ale țării. Fiecare echipă va beneficia de instruiri în tehnici de teatru social, dar și în domeniul sănătății sexuale și reproductive, prevenirea HIV și comportamentelor de risc în perioada adolescenței.
Astfel, 10 echipe care vor realiza cele mai multe prezentări de teatru social, la nivel local, și vor respecta criteriile de selecție, vor fi alese să participe la Festivalul Național de Teatru Social, care va avea loc în orașul Ialoveni, în luna noiembrie. Echipele selectate să participe la Festival, vor prezenta câte o piesă de teatru social cu o durată de 10 minute în fața unui public de peste 400 de persoane, tineri, părinți și profesori.
Festivalul Național de Teatru Social din acest an va avea următoarele tematici:
- Sănătatea sexuală și reproductivă, inclusiv prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală și HIV, a sarcinii nedorite, a comportamentelor de risc, problemele în perioada adolescenței, responsabilitatea pentru viaţa de familie etc.
- Încălcarea drepturilor sexual-reproductive, precum încălcarea dreptului la informație și servicii de calitate, prevenirea discriminării pe bază de gen, orientare sexuală și alte aspecte.
- Comportamentul iresponsabil – cauza accidentelor involuntare în rândurile tinerilor.
Teatrul social este o formă de teatru interactiv, care încurajează educarea tinerilor în spiritul autocunoașterii, luării de atitudine, al apărării valorilor şi principiilor morale în care cred. Orice piesă a teatrului social are ca scop implicarea tinerilor, dar și a publicului larg în găsirea soluțiilor pentru problemele sociale cu care se confruntă. Teatrul social este considerat un instrument eficient al schimbării sociale.
Autorii proiectului sunt Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal, Y-PEER Moldova în comun cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Fondul ONU pentru Populație.