Universitatea de Stat din Moldova a rămas fără trei cămine. În prezent acestea sunt locuite de oameni ai străzii. Rectorul instituției, Gheorghe Ciocanu, susține că universitatea nu duce lipsă de locuri de cazare, chiar dacă orășelul studențesc al USM a rămas fără cele trei edificii. În scurt timp, clădirile vor fi demolate, după ce expertiza tehnică a demonstrat că acestea se află într-o stare avariată, relevă Realitatea.md.
Necăjiți de decizia conducerii Universității sunt doar noii locatari ai căminelor – oamenii străzii. Chiar dacă sunt în stare avariată, ei spun că și-ar dori ca aceste clădiri să le rămână casă pentru mai mult timp.
„Ne-am adunat aici toți cu aceeași problemă. Suntem vreo 10-15 oameni. Ei vin și pleacă. Cum pot, așa și trăiesc. Aici era curat și bine, până în momentul în care au venit și au scos ușile. Au fost condiții acceptabile. Nu era acest colb, murdărie și miros. Dar acum, după ce cu o săptămână în urmă au demontat ușile și ferestrele, e multă murdărie și e imposibil de trăit. Practic, nu avem cu ce respira. Dar nu avem unde merge”, spune o „locatară”.
„De ce oamenii stau aici? Pentru că n-au bani. Simplu. Fac economii. Dacă te duci în altă parte, acolo trebuie să plătești. Aici eu nu-mi aduc obiectele mele, fiindcă sunt temporar și n-am de gând eu aici mult să locuiesc”, susține un alt om al strzăzii, care locuiește în clădirea avariată.
Cele trei cămine au fost transmise din domeniul public în cel privat, după ce încă în anul 2013 Guvernul a aprobat o hotărâre privind dezvoltarea infrastructurii universității. Astfel, aici va fi construit un bloc, iar 50 de apartamente vor fi vândute angajaților universității la un preț preferențial. Mai mult, compania de construcții câștigătoare s-a obligat să restaureze un bloc al instituției și să reconstruiască patru cămine, dintre care două vor fi date în exploatare la toamnă. Chiar dacă instituția va avea mai puține locuri de cazare, rectorul universității menționează că cererea, cu siguranță, va fi acoperită.
„Contractul investițional, scris pe hârtie, este cu 75 de milioane de lei, însă de fapt, investiția va fi de 82 de milioane, fiindcă agentul economic și-a asumat și demolarea. În 2008, universitatea a avut 26.000 de studenți. Astăzi, ea are 12.000 de studenți. În 2008 am avut 16 cămine, astăzi avem 11. Căminul 7, anul acesta, a fost semipustiu, 6 – semipustiu, 3 – semipustiu, 4 – semipustiu. Dar asta mă costă. Fiecare cămin, întreținerea și mentenanța unui cămin, costă 200.000. Șaisprezece ori 200.000 fac 3.200.000. Păi dacă eu banii aceștia îi dau oamenilor sau îi investesc în mai puține cămine și creez condiții, asta nu e plus?”, explică rectorul USM, Gheorghe Ciocanu.
Solicitați de sursă, reprezentanții companiei de construcții, care a câștigat licitația, au menționat că data demolării celor trei cămine încă nu a fost stabilită.