27 de persoane ai organizației criminale „Makena” au fost condamnate în total la 93 de ani de închisoare şi la pedepse financiare în sumă de peste 135 de mii de euro.
Verdictul a fost pronunțat de Tribunalul oraşului Namur din Belgia, care a mai dispus distrugerea actelor false ridicate şi confiscarea obiectelor folosite de interlopi la comiterea infracţiunilor, relatează jurnal.md cu referire la Procuratura Generală.
La pronunţarea sentinţei, doar trei dintre inculpaţi erau prezenţi în instanţă, ceilalţi fiind anunţaţi în căutare internaţională. Conform procurorilor europeni, activitatea organizaţiei criminale pe teritoriul Belgiei era dirijată din Republica Moldova de liderul acesteia, Vladimir Moscalciuc, alias „Makena”, care, la momentul comiterii crimelor, îşi ispăşea pedeapsa în unul din penitenciarele R.Moldova şi care avea complici – rezidenţi în Belgia.
Misiunea acestora era de a organiza reuniuni ale „responsabililor de hoţi”, procurarea vehiculelor şi materialelor necesare pentru comiterea infracţiunilor, repartizarea rolurilor subalternilor, obținerea de acte şi plăcuţe de înmatriculare false, stocarea obiectelor sustrase, împărţirea pradei conform regulilor organizaţiei. De asemenea, aceştia operau transferul de fonduri în Republica Moldova şi zilnic raportau telefonic capului grupării criminale despre acţiunile efectuate.
Potrivit Procuraturii Federale a Regatului Belgiei, în anul 2008, membrii organizaţiei criminale, conduse de V. Moscalciuc, au comis sistematic sustrageri din locuinţe, furturi şi trafic de automobile, precum şi traficau clandestin criminali. O parte din obiectele furate era vândută unor subiecţi polonezi.
Unul dintre membrii organizaţiei criminale avea sub acoperire o agenţie de transport, cu sediul în Republica Moldova, poseda multiple microbuze, ajuta la intrarea conaţionalilor pe teritoriul Belgiei şi organiza transportarea bunurilor provenite din activitatea criminală. Majoritatea membrilor organizaţiei erau cetăţeni ai Republicii Moldova, fiind racolaţi şi transportaţi în baza actelor false pentru a comite ilegalităţi pe teritoriul Regatului. Unii dintre inculpaţi aveau antecedente penale în Republica Moldova, alţii erau învinuiţi de comiterea crimelor deosebit de grave şi pe teritoriul Elveţiei şi Franţei, fiind subiecţi ai mandatelor de arestare europene.
Procuratura Generală a Republicii Moldova este în aşteptarea actelor din partea colegilor belgieni pentru a asigura executarea sentinţei în privinţa interlopilor.