Pe 27 iulie 2016 a fost făcut public Raportul Statistic privind măsurile de ocupare şi protecţie socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, realizate de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ale Republicii Moldova în ianuarie – iunie 2016. Astfel, în urma studierii documentului respectiv, am identificat cifrele cu referire la evoluția șomajului în rândul tinerilor, în prima jumătate a anului.
Iată ce spune statistica despre situația tinerilor (16-29 de ani) din Republica Moldova neangajați în câmpul muncii în perioada ianuarie – iunie 2016 (în comparație cu prima jumătate a anului 2015, datele fiind luate din documentul similar pentru perioada respectivă):
Chiar dacă nu se observă modificări semnificative, cifrele ne spun că șomajul este în creștere în Republica Moldova. Totuși, conform proporției de mai jos, putem concluziona că șomajul printre tineri a scăzut în raport cu celelalte categorii de vârstă.
Din tinerii înregistrați ca șomeri în prima jumătate a anului 2015 au fost ulterior plasați în câmpul muncii mai mulți decât în prima jumătate a anului curent, diferența nefiind însă una substanțială.
Diferențele determinate mai sus sunt un fenomen-consecință a evoluției șomajului în anii 2015 și 2016. Astfel, acesta poate fi studiat urmărind diagrama de mai jos:
Graficul de mai jos, la rândul său, demonstrează evoluția șomajului în rândul tinerilor în fucție de durata acestuia. Este important de menționat că pentru efectuarea studiului a fost luat în considerație atât numărul șomerilor înregistrați de la începutul anului, cât și cel al persoanelor neangajate în câmpul muncii aflate la evidență la începutul acestuia (14.575 de tineri în total).
Pentru mai multe detalii sau date statistice la acest capitol puteți accesa pagina oficială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.