(doc) Consiliul Național al Elevilor din colegii și școli profesionale are o nouă componență. Cine sunt elevii selectați

13438986_1751862875027755_7388008857675662598_n
Foto:Consiliul Naţional al Elevilor

36 de elevi din colegii și școli profesionale au devenit membrii noii componențe a Consiliului Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), ce va activa pe durata anului de studii 2016-2017. Ordinul cu privire la componența nominală a CNE ÎPT, anul de studii 2016-2017, a fost semnat de ministrul Educației pe 13 iulie.

Cei 36 de elevi au fost selectaţi în urma concursului național, desfăşurat de Ministerul Educației în perioada martie-mai 2016. Actuala componență este formată din 19 fete şi 17 băieţi, reprezentanţi ai 19 şcoli profesionale şi 17 colegii din toată țara. O comisie specială a desemnat lista membrilor CNE în urma examinării a 62 de dosare ale candidaților ce au participat la concursul național.

În procesul de selectare a membrilor, comisia a ținut să asigure echilibrul de gen, regiune, experiență de participare; a analizat angajamentul personal argumentat și realist de a contribui la activitatea consiliului și respectarea de către elevii candidați a cerințelor stipulate în Regulamentul de constituire și funcționare a CNE ÎPT, aprobat de Ministerul Educației.

De menționat că pe durata mandatului, consilierii care au activat în perioada anului de studii 2015-2016 au contribuit la evaluarea aplicării Instrucțiunii privind constituirea și funcționarea Consiliilor Elevilor (CE) din instituțiile de învățământ profesional tehnic. Documentul obligă directorii de instituții să asigure condițiile necesare pentru crearea și funcționarea CE. De asemenea, conform Codului Educației, managerii trebuie să implice reprezentanții CE în Consiliul de Administrație al instituției.

În urma evaluării, pe 16 februarie 2016, Ministerul Educației a emis un act prin care solicită tuturor directorilor de instituții să întreprindă o serie de acțiuni menite să îmbunătățească aplicarea prevederilor înscrise în Instrucțiune. Totodată, membrii CNE ÎPT au realizat rapoarte despre modul în care drepturile copilului la educație, nondiscriminare și protecție față de violență și abuzuri se respectă în colegii și școli profesionale.

Scopul consiliului este de a asigura dreptul la opinie și libera exprimare a elevilor. Astfel, Ministerul Educației are posibilitatea să obțină informații din prima sursă despre problemele cu care se confruntă sistemul educațional. Consiliul reprezintă o platformă prin care elevii pot să-și facă auzită vocea referitor la toate aspectele vieții școlare, dar și un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia lor în elaborarea politicilor educaționale.

Primul atelier de lucru al CNE din colegii și școli profesionale va avea loc în perioada 22-24 septembrie 2016 la Chișinău și va fi facilitat de experții Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC). Activitatea consiliului este susținută de Fundația LED.

Un consiliu similar există și pentru elevii din gimnazii și licee.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente