Fostul angajat al Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihail Gofman a avertizat-o pe prezentatoare TV Natalia Morari, în timpul emisiunii Interpol, precum că i s-ar pregăti anumite provocări și că ar trebui să fie mai atentă la anumite lucruri.
După acestă insinuare și jurnalista a deschis câteva paranteze și a recunoscut că în ultimile zile a fost avertizată precum i s-ar pregăti un material compromițător. Astfel, în contextul acestor intimidări la adresa jurnalistei, mai mulți experți s-au expus public față de aceste cazuri într-un articol pe Media-Azi.
Mai întâi precizăm că, legea cu privire la libertatea de exprimare, prevede că: (1) Statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei. Nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informaţii de interes public decât în condiţiile legii. (2) Mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public.
Totodată, potrivit Codul audiovizualului, autoritățile publice abilitate trebuie să asigure protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor.
Vasile State, președintele Asociației Presei Electronice:
„Aceste amenințări, dacă sunt reale, repun în discuție problema siguranței jurnaliștilor care devin incomozi pentru opiniile exprimate și care nu sunt agreate de cei vizați, de regulă, din cadrul structurilor de la putere.
Asemenea cazuri trezesc o mare îngrijorare și ridică semne de întrebare în privința a două aspecte, pe care le consider nu doar importante ci și esențiale pentru profesia noastră: protecția jurnaliștilor și libertatea presei. Împiedicarea intenționată a activității unui jurnalist este incalificabilă și este un act reprobabil într-un stat de drept, iar acest caz, repet, dacă este real, atunci atestă o decadență gravă a libertății presei în Republica Moldova. De aceea, noi, reprezentanții acestei bresle, trebuie să combatem orice încercare de a intimida jurnaliștii să-și exercite misiunile.
Consider că instituțiile abilitate ale statului trebuie să se autosesizeze pe acest caz și să întreprindă măsurile care se impun pentru a asigura protecția jurnaliștilor în exercițiul misiunii, protecție garantată prin lege”.
Tatiana Puiu, avocată:
„Procesul penal are ca scop protejarea persoanei, societăţii şi statului de infracţiuni, precum şi protejarea persoanei şi societăţii de faptele ilegale ale persoanelor cu funcţii de răspundere în activitatea lor legată de cercetarea infracţiunilor presupuse sau săvârşite. Având în vedere faptul că aceste amenințări au fost diseminate în presă, organul de urmărire penală sau procurorul se va autosesiza despre pregătirea sau săvârșirea infracțiunii. Totodată, organul de urmărire penală poate fi sesizat de către Natalia Morari despre pregătirea pentru săvârșirea unei infracțiuni, printr-un denunț. Dacă va fi pornită urmărirea penală și se va stabili existența stării de pericol în privința Nataliei Morari, se va decide includerea acesteia în programul de protecție a participanților la procesul penal. Organul abilitat cu protecţia participanţilor la procesul penal funcţionează ca subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne”.
Menționăm că aceste avertizări au fost făcute în cadrul unor dezvăluiri răsunătoare despre jaful bancar din Moldova. Mai jos urmăriți secvența emisiunii în care au fost făcute aceste declarații.