Elena Roman este o tânără basarabeancă, care recent a început a experimenta viața de student în Europa. Cu gânduri și speranțe mari, Elena este la începutul celor cinci ani de studii la Drept la Universitatea din Milano și a hotărât să ne împărtășească și nouă experiența ei de studii în Europa.
În Moldova a învățat pe băncile de la liceul „Minerva” din Capitală, iar ulterior a decis să fie mai aproape de părinți și să-și continue studiile în Italia. „Eram sigură că în universitățile din Europa corupția este aproape inexistentă”, ne-a povestit Elena, aceasta fiind și una din motivațiile ce au condus-o spre Milano, pe lângă faptul că „aici am garanția că după ce absolvesc, voi avea un post de muncă bine plătit”, spune ea.
Tânăra de 19 ani studiază Dreptul și deja a reușit să îndrăgească acest domeniu. „Îmi place să văd oamenii liberi, îmi place să știu că oamenii cunosc drepturile lor și nu se lasă manipulați de alții. Cel mai mult îmi place faptul că tot ce învăț pot aplica și în viața cotidiană și încerc să apăr dreptatea ori de câte ori este nevoie. Visul meu, în afară de faptul ca aș vrea să existe dreptate în conflictele internaționale, este și acela în care toate femeile devin egale cu bărbații din toate punctele de vedere.”
Teste, discipline, taxe…
Elena ne-a povestit că, programul de studii al unui student la drept în Milano durează 5 ani. Admiterea a constat dintr-un examen „extraordinar de greu” cu trei părți componente: Cultura generală, Logica și Limba engleză. În octombrie a fost admisă la universitate, iar ulterior a plătit și o taxă de studii de 600 de euro.
Materiile pe care le studiază acolo sunt Dreptul roman, Economia politică, Dreptul constituțional, Dreptul privat.
Examenele de la facultate sunt orale și doar câteva în scris, dintre care cele mai multe sunt teste cu răspunsuri multiple. Data examenului o alegi de sine stătător în funcție de când te simți pregătit să îl susții. Sunt 4 date diferite pentru fiecare examen, iar sesiunea începe la 10 decembrie și se termină la 27 februarie, timp în care studenții doar se pregătesc de examene. La disciplinele mai grele, examenele sunt divizate în două sesiuni.
Viața în campus
„Italienii sunt foarte prietenoși, de aceea mi-am făcut mulți prieteni, iar viața mea acolo a devenit un pic mai frumoasă astfel. Am fost impresionată de faptul că bibliotecile din universitate sunt mereu pline de studenți care rămân până seara pentru a studia, ceea ce mi-a stârnit o profundă admirație.
Avem multe de învățat de la studenții italieni: modul de organizare a timpului pentru studii, în așa fel încât să reușească să se distreze dar și să promoveze cu succes examenele, faptul că este important să înveți, dar că notele pe care le primești nu te definesc ca personalitate, și nu are rost sa fii trist din cauza că ai primit nota de trecere sau ca nu ai primit maximul din cauza a două puncte lipsă. Am învățat de la ei alte metode de studiu care îmi ocupă mult mai puțin timp.”
Cât despre viața după orele academice, Elena ne-a povestit că este asemănătoare ca cea a oricărui tânăr de 19/20 ani. „Unii dintre ei, ca să-și acopere cheltuielile personale, lucrează part-time în diferite domenii. Alții rămân după ore până seara târziu în bibliotecile universității pentru a studia, iar alții fac plimbări pentru a descoperi lucruri noi.
De asemenea, în afara orelor, universitatea oferă posibilitatea studenților de a participa în diverse grupuri sportive, sau grupuri pentru studenți care propun soluții pentru îmbunătățirea vieții studenților.