Accessibility.md – cum arată platforma online ce elimină orice barieră legată de accesibilitate

coderdojo
Foto:CoderDojo Chișinău

„Incluziunea este unul din drepturile de bază ale omului și trebuie luată în serios și în Moldova, indiferent de constrângerile de buget”, este de părere Simon Obstbaum, directorul YOPESO, compania care alături de ONU și alți parteneri susținători au reușit să pună pe roate un portal accesibil pentru persoanele cu diverse dizabilități, care vine să aducă informații despre accesibilitatea în Moldova și cum aceasta poate fi implementată în mai multe sectoare ale vieții sociale.

Cum a fost creat accessibility.md

sandra round
Sandra Cavallo

 

 

„Noi am venit cu ideea și am organizat echipa, dar implementarea, de fapt, a venit din partea partenerilor noștri și a studenților de la CoderDojo”, ne-a povestit Sandra Cavallo, consultant pe comunicare la ONU.

 

 

 

 

*CoderDojo Moldova face parte dintr-o mișcare internațională non-profit, care are ca scop oferirea suportului necesar copiilor interesați de programare. Pentru a participa la proiect, copiii trebuie să fie curioși și dornici să învețe mai multe în domeniul programării, având vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani. Participarea la program este gratuită datorită implicării voluntare a mentorilor și a organizatorilor, la fel și echipamentul și sălile de lucru, oferite de compania YOPESO.

CoderDojo
CoderDojo
simon
Simon Obstbaum

 

Directorul YOPESO ne-a spus că scopul principal pe care compania l-a avut implicându-se în acest proiect a fost să demonstreze că aproape fără vreun buget și fără experți specializați, a fost posibilă construirea unui site accesibil, folosind instrumente și șabloane disponibile pentru toți gratuit. „Cheia către succes este ca organizațiile în procesul de implementare și actualizare a site-urilor să facă din această opțiune (a accesibilității) o cerință pentru furnizorii lor”, a menționat Simon Obstbaum.

 

Ideea principală a pornit de la ONU. În Moldova organizația a început de ceva timp să lucreze asupra conceptului de accesibilitate la nivel de sisteme, dar și website-uri. „Este adevărat că a construi o clădire sau un website accesibil pentru oameni cu diferite dizabilități poate fi o sarcină destul de provocatoare. Așa că noi am abordat partenerii noștri din societatea civilă și i-am întrebat dacă ar vrea să facă voluntar același tip de teste pe care l-au făcut și pentru ONU. Ei au fost încântați să ne ajute. În același timp, YOPESO s-a oferit să creeze website-ul fără niciun cost în cadrul cursurilor lor de dezvoltare web, iar un alt partener, ONG-ul de educație în IT TEKEDU, a oferit hostingul și designul logoului. Așa a fost creat accessibility.md.

Un portal accesibil despre accesibilitate

Conceptul original al site-ului a fost să creeze o cât mai mare vizibilitate pentru problemele legate de accesibilitate fără nicio implicare majoră a Guvernului. „Portalul nostru informativ și ghidările disponibile acolo permit oricui să facă măcar o mică schimbare spre bine. Cu toate acestea, se simte nevoia de a face și alte lucruri accesibile, fără restricții sau limitări de orice fel din partea statului, lucruri ca de exemplu campanii sociale, ajustări ale transportului public, ale străzilor orașului și ale sistemului medical”, ne-a spus în continuare Simon.

IxRs4qG

Astfel, accesând site-ul vei avea mai multe opțiuni în ceea ce ține de culorile în care site-ul să fie prezentat, vei putea ajusta, de asemenea, mărimea caracterelor textului și a imaginilor grafice. Tot aici vei găsi și informații despre accesibilitate în mai multe domenii, și cum aceasta poate fi, de fapt, aplicată.

„A trebuit să învăț mai întâi eu să fac acest lucru și apoi să învăț copiii să facă asta. De la instrumente sofisticate și inovative, am trecut la ceva simplu, la principiile de bază care se aplicau la începutul dezvoltării web. Cu siguranță e mai greu să faci ceva simplu decât ceva complicat”, este de părere Alexandr Nița, unul din dezvoltatorii de la YOPESO care a acceptat să se implice voluntar în dezvoltarea directă a proiectului.

GrkNoXQ

„Moldova se poziționează tot mai mult ca o țară unde talentele IT sunt găsite ușor, o țară de outsourcing pentru serviciile IT. În același timp este foarte mult de lucru în legătură cu drepturile oamenilor cu dizabilități. În luna septembrie, ONU a publicat un raport cu privire la drepturile oamenilor cu dizabilități în Moldova și a oferit câteva recomandări cu privire la pașii care sunt necesari pentru a le asigura oamenilor cu dizabilități o viață normală în deplinătate. Tehnologiile pot fi un instrument fantastic în acest sens, dar pot crea și obstacole adiționale. Misiunea noastră la ONU este să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă. Noi vrem să ne asigurăm că tehnologiile ne sunt un aliat și nu vor crește lipsa de oportunități între cei privilegiați și cei neprivilegiați”, ne-a confirmat Sandra Cavallo în același context.

Accessibility, prezentat la ICT Summit

Accessibility.md a fost lansat recent, iar prima prezentare publică a avut loc în timpul Moldova ICT Summit 2016. „Evenimentul a avut un mare impact asupra tuturor participanților, ceea ce ne-a permis să vorbim despre această problemă în fața unei audiențe largi”, a menționat Simon Obstabaum. De atunci, proiectul a fost promovat intensiv în mediul online, pe diferite portaluri informative și rețele sociale, inițiatorii sperând ca vizitatorii websiteului să încerce să folosească recomandările pe care le-au găsit acolo în viața reală.

access
Accessibility.md prezentat la ICT Summit

„Noi ne-am atins primul obiectiv imediat, și anume să aducem la o masă părțile interesate și să începem o discuție publică despre aceste concepte. Când am prezentat proiectul la ICT Summit, am înregistrat un interes mare din partea partenerilor privați, a organizațiilor internaționale, ONG-urilor și Guvernului. Acesta este, cu siguranță, un teren foarte fertil pentru ca platforma respectivă să crească”, este de părere și Sandra Cavallo.

access2
Accessibility.md prezentat la ICT Summit

Accesibilitatea în Moldova

„Inaccesibilitatea în locurile publice, transport, infrastructura drumurilor este o problemă acută în Moldova”, ne spune în continuare Sandra. „Dacă faci o plimbare prin Chișinău, este o provocare nu doar pentru utilizatorii de scaune cu rotile, dar și pentru părinții cu copii mici, pentru bătrânii care au nevoie de ajutor la deplasare, dar și pentru mulți alții.” Sandra ne-a mai povestit că cei de la ONU lucrează la accesibilitatea produselor de comunicare: „Am început să introducem caracterele braille pe cardurile de business, diverse publicații sau semnături folosite la evenimente. Un alt aspect interesant este folosirea textelor ușor de citit care pot fi accesate de toate persoanele indiferent de backgroundul lor lingvistic, vârstă sau alte condiții – acest lucru este în special provocator pentru organizațiile internaționale în cadrul cărora ne confruntăm mereu cu jargoane specializate și propoziții complexe.”

Photo Credit: ONU Moldova
Photo Credit: ONU Moldova

Perspective: mai multă informație și opțiuni de verificare a standardelor de accesibilitate

„Când plănuiam websiteul, noi am decis să îl lansăm cu informația pe care o aveam, să distribuim ceea ce avem măcar în prezent”, spune directorul YOPESO, care ne-a asigurat că proiectul va continua să se dezvolte cu mai multă informație și pagini cu teste online pentru a verifica standardele de accesibilitate, o hartă digitală cu clădirile accesibile, problemele legate de accesibilitate și opțiunile care sunt.

„Noi discutăm cu centrul de e-Guvernare despre cum să îi ajutăm și pe ei să-și testeze serviciile digitale pentru compatibilitate în materie de accesibilitate”, ne-a povestit Sandra Cavallo. „Acesta este un concept important pentru platforma noastră. Eu am o viziune – care cu siguranță derivă de la modelul pe care l-am văzut lucrând în alte țări, printre care Italia – un viitor unde atât pentru serviciile publice, cât și pentru mediul de afaceri va fi logic din punct de vedere social și economic să se caute un public mai larg și să fie eliminate barierele legate de accesibilitate. Va fi o situație de câștig reciproc pentru serviciile publice, afaceri, societatea civilă, și, desigur, utilizatorii cu dizabilități.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente